LastPass försämras för gratisanvändare – ingen support & få enheter

Lastpass logo red 2017

Nu försämras LastPass om du använder gratisversionen. Om du inte betalar får du bara använda ditt konto på en enda enhetstyp. En stor begränsning om du frågar oss.

LastPass är i grunden helt kostnadsfri att ladda ner och använda. Men inte utan begränsningar som ska få dig att betala några tior varje månad för en premiumversion.

Lästips: LastPass får nya Security Dashboard & lösenordsgranskning (augusti 2020)

En ny begränsning som hindrar många användare är att LastPass endast får användas på en typ av enhet om du inte betalar. Det betyder att du kan ha ditt LastPass-konto på flera datorer eller flera mobiltelefoner, men inte båda samtidigt.

Förändringen sker den 16 mars 2021. Efter det kan du byta enhetstyp tre (3) gånger innan du måste betala för premium-varianten av LastPass för att göra fler byten, alternativt använda på fler enhetstyper samtidigt.

En annan försämring är att gratisanvändare får strikt begränsad hjälp av LastPass efter den 17 maj 2021.

Det kommer bara gå att få hjälp från supporten via mejl om du är betalande användare. Om du behöver hjälp som gratisanvändare så vill supporten inte prata med dig överhuvudtaget, då får du snällt använda de online-resurser som finns istället.

Lästips: LastPass till macOS får ny webbapp – Mac-appen läggs ner

Nämnvärt här är att första gången du loggar in på ditt LastPass-konto som gratisanvändare EFTER den 16 mars 2021 så blir den enhetstyp du använder just då den som ställs in för kontot.

Om du tycker att det hela är jobbigt och tycker att LastPass inskränker för hårt på funktionaliteten så kan du antingen betala som premiumanvändare – eller byta till en annan lösenordshanterare. Vår favorit är Bitwarden, du kan läsa mer om Bitwarden och se fem andra alternativ i den här artikeln.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.