Apple M1X – första tecknet på tolvkärniga processorn hittas i databas

apple m1 processor 2020

Nu har de första detaljerna om ryktade Apple M1X – en kommande, tolvkärnig processor – letat sig ut på internet. Och det i en databas över prestandatester på systemkretsar.

Det är webbsajten Apple Insider som är först med att rapportera om nyheten. I sin artikel skriver sajten att den nya processorn har dubbelt så många högpresterande Firestorm-kärnor som Apple M1, åtta istället för fyra.

Lästips: Apple M1X – 12 processorkärnor för krävande användare

Det kommer åtminstone i teorin att pressa upp hastigheten i tyngre applikationer som optimerats för att använda flera processorkärnor och trådar. En hel del faktiskt enligt prestandatestet som läckt ut.

apple m1x leaked performance cinebench r23 multicore cpu monkey

I Cinebench R23 visas ett toppresultat på 14 450 poäng för Apple M1X. Det är bättre än Intel Core i9-10900X och AMD Ryzen 7 5700G med runt 100-150 poäng. Och något sämre än heta AMD Ryzen 5800X som ligger runt 800 poäng över Apples nya processor.

Enligt webbsajten CPU-Monkey har M1X en fördubblad beräkningsprestanda jämfört med M1.

Andra uppgifter pekar på att Apple M1X har mycket kraftfullare grafikkrets, hela 256 beräkningsenheter och stöd för upp till tre bildutgångar (upp från två med M1).

Som ett sista tillägg bör sägas att uppgifterna på CPU-Monkeys webbsajt inte är verifierade som äkta.

Det betyder att du bör ta allt ovanstående med en stor nypa salt. Med det sagt så lär M1X vara ett stort steg upp i prestanda oavsett med sina fler kärnor och sannolikt är det här prestandatestet inte långt från sanningen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.