LastPass till macOS får ny webbapp – Mac-appen läggs ner

Lastpass logo red 2017

Lösenordshanteraren LastPass har inte längre en macOS-app. Istället är användarna begränsade till en webbapp, något utvecklaren säger är ett bättre val för Mac-användarna. Här är allt du måste veta om det.


Vad har hänt?

lastpass webapp macappreplacement 2020
Nya webbappen för Lastpass

LastPass lägger ner sin applikation för macOS. Istället lanserar lösenordstjänsten en webbapp som ett alternativ. Det betyder också att LastPass inte kommer att släppa ett modernt Safari-tillägg. Målet är att skapa en ny, smartare lösning för både LastPass och användarna. En webbapp gör det enklare för utvecklaren att underhålla sin tjänst samtidigt som användarna får snabbare buggfixar och nyheter.

Vad innebär bytet från en vanlig Mac-app till en webbapp?

I praktiken innebär bytet att LastPass byter utseende (till en gräns), att integrationen med macOS försämras radikalt och att du så klart inte har en vanlig app att interagera med. I det stora hela är förhoppningen att du inte märker någon större skillnad.

Vilka nackdelar har webbappen jämfört med en vanlig Mac-app?

lastpass old macapp 2019
Den gamla macOS-appen för LastPass

Eftersom webbappen inte får samma integration med macOS som en vanlig Mac-app så förlorar den några funktioner. Bland annat hotkey-stöd över hela systemet och de grafiska elementen ändras; från macOS-specifika till webbspecifika vilket ger ett lite förändrat (och subjektivt sämre) gränssnitt.

När slutar macOS-appen fungera på min dator?

Den 29 februari 2020 gör LastPass det officiella bytet från Mac-appen till webbappen. Företaget har i förväg meddelat alla berörda användare via mejl med en uppmaning att byta innan det datumet.


Varför lägger LastPass ner sin Mac-app?

Huvudanledningen är – enligt LastPass – ändringar som Apple gjorde till Safari 12 redan under 2018. Ändringar som Apple gjorde för att trycka utvecklarna mot webbläsartillägg via Mac App Store istället för att använda Safari Extension Gallery.

LastPass valde att inte uppdatera sin befintliga Mac-app för att möta de nya ändringarna. Istället tog utvecklaren beslutet att skapa en webbapp, medan konkurrenten 1Password tog ett helt annorlunda beslut med sin Mac-app (som fortfarande finns kvar och är optimerad för ändringarna).