Ökat skydd mot skadliga nerladdningar med Microsoft Edge

microsoft edge all gadgets 2020

Microsoft ökar skyddet i webbläsaren Edge mot oönskad, skadlig kod. Genom att förbättra SmartScreen Filter-funktionen filtrerar Microsoft bort nerladdningar som inte bör nå din dator.


Vad har hänt?

Microsoft Edge har ett skydd kallat SmartScreen Filter som bland annat stoppar nätfiskeattacker och malware. Nu uppdaterar Micrsoft skyddet så att mer skadlig kod fångas – och även kod som inte hunnit klassas som malware än. Allt för att skydda din dator.

Har Chrome och Firefox samma typ av skydd?

Ja, de konkurrerande webbläsarna Google Chrome och Mozilla Firefox har också inbyggd säkerhet mot skadliga nerladdningar. Det som skiljer från Edge är att den senare nu får ett utökat skydd som ska hindra mer skadlig kod än med andra webbläsare.

När släpps nya blockerings-skyddet?

Endast beta-användare har det nya skyddet i skrivande stund. Microsoft väntas släppa skyddet till en stabil version av Edge inom kort, så det lär inte dröja länge innan alla användare får samma skydd.

Nya Edge och Chrome bygger på samma kodbas kallad Chromium. Microsoft bidrar aktivt till utvecklingen av Chromium, så det är inte omöjligt att Chrome får samma utökade skyddsfunktionalitet i framtiden.


Måste aktivera skyddet i inställningarna till Edge

Det utökade skyddet är inte aktiverat som standard i Edge. Du måste själv gå till inställningarna och manuellt aktivera det. Rekommendationen är att du alltid har funktionen påslagen, förutsatt att du inte uppmärksammar specifika problem som kräver att inställningen är av.