LastPass får nya Security Dashboard & lösenordsgranskning (augusti 2020)

Lastpass logo red 2017

Lösenordshanteraren LastPass har introducerat två nya funktioner till sin tjänst. Security Dashboard och en ny tjänst för att automatiskt granska och hitta läckta inloggningsuppgifter på internet.

Security Dashboard är en ny, övergripande vy för alla inloggningsuppgifter du har lagt in i LastPass. Här får du en tydlig överblick med en totalpoäng för hela ditt konto och varningar när lösenord måste bytas. I vyn får du också praktiska tips på hur du skyddar dina känsliga uppgifter på internet

Den andra nyheten är ”dark web monitoring”. Det är en funktion som automatiskt granskar dina inloggningsuppgifter och jämför dem mot redan bekräftat, läckt data på internet. Om Lastpass upptäcker att dina uppgifter är sårbara från en läcka så meddelas du via mejl och direkt i LastPass-apparna.

Funktionen för dark web monitoring har designats för att fungera helt i bakgrunden i LastPass. Allt du behöver göra är att aktivera den, sen sköts allt av sig själv. LastPass använder sig av partnerföretaget Enzoic vars databas över läckta inloggningsuppgifter är lägger grunden för granskningen.

lastpass security dashboard 2020
Nya funktionerna i LastPass – Security Dashboard & dark web monitoring. © LastPass

Security Dashboard är en funktion som alla användare kan ta del av, även gratisanvändarna. Granskningen av inloggningsuppgifter däremot är en så kallad premiumfunktion som endast är tillgänglig för användare av Premium, Families och företagskonton.

Nämnvärt är att LastPass inte är ensam om att ha granskande funktionalitet för att varna när inloggningsuppgifter läcker ut på internet. Både Google Chrome och Microsoft Edge är på gång att få samma typ av funktion. 1password har funktionen Watchtower som fungera på liknande sätt och konkurrenten Dashlane kan också varna för läckta uppgifter.

Läs mer om de nya funktionerna i LastPass på den officiella sajten här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.