Testa dig själv – kan du identifiera nätfiske 2020?

Google Phising Quiz
Google Phising Quiz

Hur duktig är du på att identifiera mejl som är skadliga – så kallat nätfiske? Det undrar Google som har tagit fram ett litet, men ack så klurigt test där du kan testa dina kunskaper. Dessutom hjälper Google dig med tips på hur du ska kolla för att klura ut vilka mejl som är skadliga och vilka som inte är det.

  • Nätfiske blir allt svårare att identifiera
  • Google vill hjälpa dig att hitta skadliga mejl i din inkorg
  • Enkelt test kollar om du vet hur man kollar efter nätfiskemejl
  • Testet tar bara några minuter och är så klart helt gratis

Nätfiske används av cyberkriminella som vill komma åt din personliga information eller hacka datorn. I de flesta fallen uppmanas du – av någon anledning – att klicka på en länk eller ladda ner en bifogad fil. I samtliga fall påstår sig avsändaren vara en legitim sådan som du känner till sen tidigare.

Och i takt med att nätfisket utvecklas så blir skaparna allt bättre på att dölja de tecken som finns på att mejlet är falskt. Grammatiken är bra, länkarna ser ut som om de kommer från den riktiga avsändaren, men bakom allt finns ett skadlig budskap som kan kosta dig tusenlappar om du inte är försiktig.

Med Google Phising Quiz får du se ett antal mejl som Google vill att du ska bedöma. När du tror dig veta klickar du på någon av de två knapparna – nätfiske eller legitimt mejl. Google rättar och har du svarat fel får du tips på vad som kunde ha avslöjat mejlet.

google phising quiz score

Ett tips som är att du kan hovra med muspekaren över länkarna i mejlen. Då ser du vart länkarna går. Om du är på mobiltelefonen trycker du och håller fingret på länken så visas adressen.

Och tänk på att du ska fylla i ett namn och en mejladress i början. Du behöver inte använda dina riktiga uppgifter, men inget skickas till Google. Det är bara för att göra mejlen mer verklighetstrogna.

Om du gör testet skulle vi uppskatta om du skrev en rad här under om hur det gick. Lyckades du spika alla de falska mejlen, eller var det någon som du inte kunde hitta? Lycka till!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.