Snabbare internet på fem minuter – fem tips

wifi router accesspoint tplink unsplash

Tycker du att din router levererar för långsamt internet i hemmet? Du är långt ifrån ensam. Trots att fiber sakta breder ut sig även på landsbygden så har gamla, kopparbundna ADSL fortfarande ett starkt grepp om vårt avlånga land.

Den totala hastigheten in och ut begränsas av hur snabb internetanslutning din leverantör klarar. Om du har fiber är gränsen uppåt 10 000 Mbps medan ADSL/VDSL klarar runt 60 Mbps i absolut bästa fall. Många som fortfarande använder telefonlinjen för internet begränsas tyvärr ofta till under 30 Mbps.

För att göra din situation lite mer uthärdlig tills fiber blir aktuellt finns några små knep du kan ta till hemma. Det handlar om att optimera vad du redan har så att känslan av hastighet och stabilitet ökar, vilket kan vara bra nog för många.

Här är fem tips på enkla saker du kan göra själv för att snabba upp internet hemma.

Byt till en ny router

Ja, vi skojar inte. Om du fortfarande använder standardroutern som ingår med ditt ADSL-abonnemang så är det hög tid att byta. Speciellt om du har en större villa eller lägenhet. Ett tips här är att kolla på en mesh-lösning med Wifi 6 från tillverkare som Netgear, Asus eller TP-Link. Det är kostsamt, men snabbt och praktiskt för den moderna internetanvändaren.


Placera din befintliga router på en bättre plats

Åter igen, vi skojar verkligen inte. Du har ingen aning om hur ofta vi får höra om läsare på Tekniksmart som inte tänker på placeringen av routern. Kolla vilka väggar du har i hemmet och placera routern så nära mitten på hemmet som du kan – utan att den blockeras av tjocka betongväggar om möjligt. Använd en mobilapp för att mäta signalstyrkan när du är i vardagsrummet, köket, sovrummet, badrummet, osv. Gör en mätning, flytta routern, mät igen. Var är den bäst placerad?

Ändra DNS:erna till Googles eller Cloudflares

DNS är som ett stort uppslagsverk för webbsajter. Det är DNS:er som gör att domänadresser fungerar överhuvudtaget, och om uppslagsverket (aka DNS:ens servrar) är långsamt så blir hela din surfupplevelse också lidande. Genom att byta från internetleverantörens DNS-servrar så kan du få snabbare, stabilare och säkrare internet. Läs mer om hur det fungerar i våra tidigare artiklar kring DNS:er här och här.

Blockera annonser

Annonser på internet är ruskigt bra på att dra ner upplevelsen rejält, inte minst om du använder en lite sämre internetuppkoppling på sajter som belamras med reklam. Med enkel annonsblockering i webbläsaren slipper du tråkiga annonser och sidorna laddar nämnvärt snabbare. Ett tips är att använda uBlock Origin om du kör Chrome, Firefox eller nya Edge. Det är ett fantastiskt litet tillägg som gör stor skillnad.

Byt internetleverantör

Oh boy, vi vet att det inte är det första man vill göra. Speciellt om du har en leverantör som aldrig upplevts som problematisk. Men ibland kan det faktiskt vara värt att kolla på ersättare. Får du verkligen rätt hastighet som du betalar för? Vilka pingtider får du när du spelar på internet? Ring din internetleverantör och be dem göra en mätning mot ditt hem. Kontakta sedan andra leverantörer och be dem göra samma sak. Jämför resultaten, vilken är bäst?

Bonustips: Kolla modemet

Om du har ett snabbare VDSL-abonnemang men tuffar på långsammare än du borde så kan modemet vara problemet. Eller mer specifikt, att du har fel modem för din anslutning. Vi har själva varit med om att ha ett ADSL-modem till en VDSL-anslutning, vilket sänkte hastigheten till bara 10-12 Mbps istället för 35 Mbps som vi borde haft. Det tog bara några dagar för vår internetleverantör att hitta felet och skicka ett nytt, anpassat modem.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.