iPhone 16 blir första modellen med Face ID under skärmen

apple face id illustration 2022

Apple-kännaren och analytikern Ming-Chi Kuo säger att iPhone 16 blir den första mobiltelefonen som har Face ID under skärmen. Tidigare uppgifter pekar på att redan iPhone 14 får tekniken för att det ska fungera, men nu säger Kuo att den informationen inte stämmer.

Anledningen till att iPhone 14 inte får Face ID under skärmen ska dock inte vara på grund av tekniska svårigheter. Istället menar Kuo att det är av marknadsföringsskäl. Apple vill helt enkelt skjuta på lanseringen av tekniken för att sälja fler iPhones i framtiden.

Istället för att ha en sensor under skärmen så väntas iPhone 14 istället får en pinhålskamera ackompanjerad av en pillerformad utskärning för Face ID-sensorn (som kallas TrueSense). En lösning som kräver skärmutrymme likt den flärpen som finns idag, men utan att ta upp lika mycket utrymme.

Därmed kan vi förvänta oss mer skärmutrymme än tidigare med både iPhone 14 och iPhone 15. Först med iPhone 16 däremot (som kommer 2024) så kan alltså hela skärmen vara tillgänglig för användaren.

Så vad betyder det här för konsumenterna? Är det läge att hoppa över iPhone 14 och vänta på nästa års serie istället? Svaret är: det beror på vilken modell du vill ha.

Med iPhone 14-serien ryktas nämligen att bara de två dyrare modellerna, iPhone 14 Pro och Pro Max, får nya generationens A16 Bionic-processor. De andra två, billigare mobiltelefonerna, väntas behålla den A15 Bionic som iPhone 13-serien och iPhone SE 5G har idag.

Om du inte tänker lägga pengarna på en av flaggskeppsmodellerna så verkar det som att nästa års iPhone-serien är det klart bättre valet. Annars lägger du pengar på en mobiltelefon med gammal teknik där Apple (potentiellt) väljer att öka sina egna marginaler och pengakistor istället för att ge användarna det senaste och hetaste som marknaden kan erbjuda.

Spekulationer, rykten och lösa uppgifter så klart. Men vi håller tummarna att iPhone 14-serien blir något riktigt, riktigt bra ändå i slutändan.

Läs mer om nyheten på AppleInsider här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.