iPhone 15 Pro kan få de här nyheterna – och ett högre pris

iPhone 14 Pro Max
Foto: Victor Serban, Unsplash

När Apple släpper iPhone 15 Pro senare under hösten så väntas mobiltelefonen få en stor mängd nyheter. Dessvärre för konsumenterna så kommer sannolikt nyheterna att följas av en motsvarande, högre prislapp. Här är allt vi vet om nyheterna just nu.

Den största nyheten: ram av titan istället för stål

Den absolut största nyheten är nog att ramen till iPhone 15 Pro är tillverkad av ett annat material än i föregångarna.

Mer specifikt är det en tålig men lätt titanlegering som gäller. Med iPhone 14 Pro och de andra iPhone-modellerna så används rostfritt stål.

Stål är ett starkt material och dessutom billigt. Titan är starkare och lättare, men också kännbart dyrare.

Tips: iPhone 15-serien är släppt – läs allt om den nya mobiltelefonerna på Prisjakt

Tunnare ramar runt skärmen

En annan nyhet är att ramen runt skärmen kommer att bli tunnare tack vare en ny skärmteknik.

Enligt webbsajten The Verge har kanten runt om blivit tunnare med en tredjedel av vad iPhone 14 Pro har.

Hur den nya skärmtekniken påverkar funktionaliteten i övrigt vet vi inte idag. Potentiellt är det bara det strukturella runt skärmen som påverkas i praktiken.

USB-C istället för Lightning

Apple tvingas byta ut den befintliga Lightning-porten mot USB-C. Inte för att bolaget vill göra ändringen, tvärt om så har de satt sig på tvären och vill behålla sin Lightning-port.

Men nya EU-regler gör att Apple måste ersätta porten för att få släppa och sälja sina mobiltelefoner i EU-länder framöver.

Redan i maj 2022 rapporterade vi att åtminstone vissa modeller i iPhone 15-serien får USB-C. Och Apple har bekräftat att USB-C är på gång till iPhone-serien, dock utan att avslöja vilka modeller det gäller.

Tystningsknappen ersätts med ny knapp

En sista nyhet är att sidoknappen som växlar mellan ljudlöst läge och ljud kan ersättas.

Den nya knappen kommer att vara anpassningsbar med nio olika inställningar. Bland annat ska det gå att komma åt olika hjälpmedel i iOS (VoiceOver, Zoom, etc), använda knappen till aktivering av genvägar, växla ljudläge, aktivera kameran och ta bilder, aktivera ficklampan, och mer.

Nämnvärt är att den nya knappen inte är helt fri att programmera till vad som helst. Apple kommer att bestämma vad du får och inte får göra. Vilket är väntat, men lite tråkigt så klart.

Priset ökar med upp till 200 USD

Ny teknik och titanlegering kommer inte helt utan negativ påverkan.

Enligt Apple-kännaren och analytikern Mark Gurman så kommer priset på iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max att öka – rejält.

Upp till 200 USD mer faktiskt för den senare modellen, vilket omräknat blir cirka 2 600 kronor inklusive moms.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.