Har Playstation 5 stöd för Dolby Atmos? Här är svaret

Playstation 5
Foto: Charles Sims, Unsplash

När Sony släppte Playstation 5 under hösten 2020 så saknade spelkonsolen stöd för Dolby Atmos. Nyligen meddelade den japanska speljätten att stödet för rumsligt ljud äntligen är på gång.

Det här är har hänt

Sony har presenterat en ny uppdatering till mjukvaran för Playstation 5 som öppnar för Dolby Atmos med kompatibla ljudanläggningar.

Rent praktiskt så används tekniken från ”Tempest 3D AudioTech” för att ta 3D-ljud till soundbars och andra ljudanläggningar som stöder Dolby Atmos.

Du kan välja ”Dolby Atmos” via inställningarna när uppdateringen är installerad och få högupplöst ljud från din PS5:a när du kollar på film och serier som stöder formatet.

Just nu är det inte fastställt när uppdateringen släpps. Mjukvara i beta-version är nästan färdigutvecklad och behöver kontrolleras för buggar. Räkna med ett släpp inom de kommande dagarna eller veckorna.

Så får du Dolby Atmos-stöd till Playstation 5

Sony släpper en uppdatering till din spelkonsol med stöd för Dolby Atmos.

I skrivande stund kan du inte göra mer än att vänta. Mjukvaran testas av ett litet antal personer världen över just nu.

När mjukvaran är redo kommer Sony att skeppa uppdateringen till din spelkonsol. Du kan välja att uppdatera konsolen manuellt eller automatiskt.

Sen aktiverar du Dolby Atmos stödet direkt via inställningar (om du har rätt hårdvara för att spela rumsligt ljud).

Sony Playstation 5 Dolby Atmos

Aktivera Dolby Atmos på din Playstation 5

  1. Starta din PS5:a
  2. Gå till Settings > Sound > Audio Output
  3. Välj Audio Format (Priority)
  4. Välj Dolby Atmos

Det här behövs för att spela Dolby Atmos

Du måste ha rätt ljudutrustning för att aktivera Dolby Atmos. Det räcker inte med stereohögtalare om du vill dra full nytta av vad rumsligt ljud erbjuder.

Till att börja med behövs en förstärkare av något slag som har stöd för Dolby Atmos. Utan det stödet så kan ljudsignalen inte tolkas korrekt.

Förstärkaren kan vara en soundbar med Dolby Atmos-stöd, eller en surroundförstärkare.

Du behöver också högtalare som är uppåtriktade mot taket eller som sitter monterade i takhöjd, riktade nedåt. Anledningen är att rumsligt ljud har extra ljudkanaler som gör att ljud som regn, åska, helikoptrar och liknande låter just som att de kommer ovanför dig.

Det finns omfattande ljudsystem med separata högtalare som du monterar i taket för bästa effekt.

Vill du spara några kronor så finns utmärkta ljudlimpor, så kallade soundbars, som har uppåtriktade högtalare. Då studsar ljudet mot taket istället, vilket minskar effekten lite, men du får ändå en del av den häftiga effekten.

FAQ

Har Playstation 5 stöd för Dolby Atmos?

En ny uppdatering till PS5:an ger stöd för Dolby Atmos via Tempest 3D AudioTech-tekniken. När mjukvaran är installerad på din spelkonsol så kan du välja Dolby Atmos i ljudinställningarna.

Vad måste jag ha för att spela Dolby Atmos?

En ljudanläggning som stöder Dolby Atmos-formatet. Det kan vara en soundbar eller en surroundförstärkare. Det behövs också högtalare som är anpassade för rumsligt ljud, dvs att de är uppåtriktade mot taket eller sitter takmonterade, riktade nedåt.

Vad är Dolby Atmos?

Dolby Atmos är så kallad rumsligt ljud. Det är ett högupplöst ljudformat med extra ljudkanaler för ljud som kommer ovanifrån, exempelvis åska och helikoptrar. Dolby Atmos är vanligt till film, serier och till viss mån även spel (med Xbox Series X/S).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.