iPhone 13 kan få stöd för WiFi 6E


Apple kan introducera stöd för WiFi 6E med 2021 års iPhone-modeller. Det betyder snabbare och stabilare nätverksanslutning än med iPhone 12-serien och äldre modeller.

Enligt nya uppgifter från Apples leverantörskedja så kommer iPhone 13-serien att ha stöd för WiFi 6E.

Det är ett stort steg framåt i både prestanda och lägre fördröjning (latency) än med dagens WiFi 6-kompatibla iPhones.

Fördelen med WiFi 6E är att standarden stöder ett tredje frekvensband på 6GHz, till skillnad från WiFi 6 som bara klarar 2.4GHz och 5GHz.

Genom att utöka med ett tredje frekvensband så ökar hastigheten rejält, nu upp till extrema 9,6Gbps som mest. Du kommer sannolikt aldrig nå den bandbredden i praktiken, åtminstone inte på en enskild enhet.


WiFi 6E är främst framtagen för användning på riktigt korta avstånd. Radiosignalerna på 6GHz-bandet klarar nämligen inte långa avstånd eller hinder. WiFi 6E är optimal för VR- och AR-tillämpningar, inte supersnabb surf på mobilen.

Lästips: Är Netgear Orbi AX6000 (RBK852) minst prisvärda mesh-lösningen 2020?

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.