Wi-Fi 6E med stöd för 6 GHz är på gång – optimalt för AR & VR

wifi-alliance-logo

Wi-Fi 6 kan snart ta nästa steg i sin utveckling och bli ännu snabbare. Idag fungerar Wi-Fi 6 med frekvenserna 2,4 GHz och 5 GHz – inom en överskådlig framtid kan även 6 GHz läggas till den listan. Här förklarar vi vad det betyder för dig.

Wi-Fi Alliance har meddelat att de arbetar på en ny standard kallad Wi-Fi 6E. I grunden handlar det om samma funktionalitet och specifikationer som befintliga Wi-Fi 6, men med tillägget att WiFi-standarden stöder 6 GHz-spektrumet.

Fördelen med det är att kapaciteten ökar rejält och lägger grunden för fler kanaler till WiFi. Mer specifikt 14 nya för 80 MHz och sju nya till 160 MHz.

Det betyder att färre enheter slåss om samma utrymme vilket ökar stabiliteten och gör att data kan skickas snabbare och med mindre fördrökning. Enligt Wi-Fi Alliance är utökandet till 6 GHz-spektrumet extra viktigt då det öppnar för AR och VR över WiFi.

“If the regulatory landscape permits, we expect companies to move forward aggressively with products that operate in 6 GHz because they understand the tremendous value brought to their customers by this portion of unlicensed spectrum (…). If spectrum is made available early this year, we expect momentum of products that support operation in 6 GHz to ramp very quickly. The capacity of 6 GHz is enormous and will be efficiently used by Wi-Fi 6 and newer versions of Wi-Fi. The U.S. is taking a big lead on the 6 GHz market, with Europe and APAC regions also exploring access to this band.”

Phil Solis, IDC

En viktig detalj här är att 6 GHz visserligen öppnar för högre överföringshastigheter och fler kanaler, men de finns begränsningar.

Jämfört med både 2,4 GHz och 5 GHz så kommer 6 GHz ha mycket kortare räckvidd och vara känsligare för fysiska hinder som är i vägen, exempelvis väggar.

Inget lagstöd för 6 GHz till Wi-Fi 6

Nämnvärt är att det i skrivande stund inte finns stöd för 6 GHz över Wi-Fi 6. Inte heller finns lagstöd för att lägga till det idag. Att Wi-Fi Alliance går ut officiellt om att stödet är på gång vittnar dock om att det är på gång.

Vi vet sen tidigare att Ajit Pai från amerikanska FCC har sagt att myndigheten tänker öppna 6 GHz för Wi-Fi 6. Även europeiska och myndigheter och APAC-regionerna har öppnat för samma möjlighet, så det låter troligt att stödet inte är långt borta.

När Wi-Fi 6E bli verklighet återstår att se. Räkna med att det dröjer rejält länge innan Wi-Fi 6E får en färdig specifikation, därefter kan det ta flera månader innan tillverkarna av nätverksprodukter faktiskt släpper fungerande prylar.

För mer information om Wi-Fi 6E kan du läsa hela pressmeddelandet om från Wi-Fi Alliance här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.