Nest Wifi: Saknar Wi-Fi 6, längre räckvidd & röststyrning

Google Nest Wifi 2019
Google Nest Wifi

Google Nest Wifi är en kombination av mesh-router och smarthögtalare för hemmet. Produkten presenterades under Made by Google-eventet som hölls den 15 oktober – och ska vara en stor uppgradering jämfört med Google WiFi.

Viktigaste egenskaperna för Nest Wifi

EgenskaperNest WifiGoogle Wifi
Mesh-produktJaJa
WiFi-standardWi-Fi 5Wi-Fi 5
MU-MIMOJaNej
Maximal teoretisk hastighetRouter: 2 200 Mbps
Point: 1 200 Mbps
1 200 Mbps
Inbyggd mikrofonJaNej
Inbyggd högtalareJaNej
AppstyrningJaJa
Räckvidd (1 puck)200 kvadratmeter140 kvadratmeter
Räckvidd (2 puckar)350 kvadratmeter418 kvadratmeter
(gäller 3 puckar)
Lanseringsår20192016

Google Nest Wifi består av två enheter som placeras i hemmet. Den ena är själva routern som ansluts till den inkommande internetanslutningen. Den andra enheten är en WiFi-puck som förlänger hemnätverket för bättre räckvidd.

Introduktionsvideon till Nest Wifi från Google

Nest Wifi påminner mycket om smarta högtalaren Nest Mini. Enheterna delar många interna delar som mikrofonerna för röststyrning och högtalaren för att exempelvis spela musik. Nest Wifi har till och med samma inbyggda belysning som tänds när du sträcker dig efter enheten.

En fördel med röststyrningen är att du kan kontrollera delar av nätverksinställningarna. Du kan exempelvis stänga av och aktivera internet för specifika enheter eller grupper av enheter. Perfekt om du vill kontrollera internetanvändningen under måltider och vid läggdags.

Google Nest WiFi 2019 app

Den primära hanteringen av Nest Wifi sker via den tillhörande mobilappen Nest. Den finns tillgänglig för både Google Play Store (Android) och Apple App Store (iOS).

Högtalaren i Nest Wifi ska inspirera till en mer synlig placering i hemmet

Google säger att anledningen till högtalaren i Nest Wifi har att göra med hur användarna placerar enheterna. Genom att inkludera en högtalare för musik vill Google inspirera till bättre, mer synlig placering som ökar WiFi-signalen.

Täckningen ska vara runt 350 kvadratmeter med två Nest Wifi-enheter. En ensam Nest Wifi når runt 200 kvadratmeter. Enligt Google klarar två Nest Wifi-enheter samma täckning som tre Google Wifi-puckar.

En trevlig detalj är att Nest Wifi är bakåtkompatibel för att kunna användas med Google Wifi; har du redan den äldre varianten kan du enkelt köpa till nyare enheterna och inkludera i ett befintligt nätverk. Eftersom Nest Wifi stöder 802.11s-standarden ska enheterna kunna anslutas till alla andra mesh-produkter som stöder samma.

Nest Wifi har inte stöd för Wi-Fi 6

Google Nest Wifi har inte stöd för senaste Wi-Fi 6. Istället får du nöja dig med gamla Wi-Fi 5, vilket även kallas 802.11ac.

Det vill vi mena är ett stort misstag eftersom Nest Wifi känns betydligt mindre framtidssäker bredvid många andra WiFi 6-produkter på marknaden. Det saknas dessutom en dedikerad backhaul-kanal vilket ytterligare begränsar produkten.

google nest wifi 2019 1

Enligt Google visar deras analyser att det inte finns tillräckligt med fördelar för att inkludera varken Wi-Fi 6 eller en backhaul-kanal. Istället för att diskutera nackdelarna med att använda gammal WiFi-teknik så vill Google styra konversationen mot fördelarna. Här är ett citat till webbsajten The Verge om saken.

Google analytics and our own testing didn’t show enough of a user benefit in adding the additional cost, power consumption and size (need space for the radios, antennas and heat sinks) of the third band radios. Instead, we took algorithms from our data centers to manage congested networks and accelerate traffic based on the priority desired by the application (e.g. voice and video packets are accelerated through parallel queues that we adaptively manage).

Google

Fritt översatt menar Google att fördelarna inte överväger den extra kostnaden, strömförbrukningen och storleksbehovet för hårdvaran till ett tredje radioband. Istället för att inkludera mer hårdvara så har Google använt sig av algoritmer för att på ett smartare sätt prioritera nätverkstrafiken från olika applikationer.

Exakt hur väl det fungerar vet vi inte idag. Det återstår att se om Nest Wifi faktiskt kan nå upp till sina tänkta konkurrenter i hastighet och stabilitet med bara algoritmer till hjälp.

Google: Därför har Nest Wifi inte stöd för Wi-Fi 6

Det var många som blev förvånade när Nest Wifi presenterades utan stöd för Wi-Fi 6. Tillräckligt många för att produktchefen Chris Chan på Google Nest nu går ut med en officiell förklaring.

Anledningen – enligt honom – är att företaget vägt pris kontra fördelarna med Wi-Fi 6. Och hans förklaring är i princip att det inte är värt att ge stöd åt Wi-Fi 6 idag. Fördelarna uppväger inte kostnaden, som enligt Chris Chan kan vara flera tusen kronor mer än produkter med Wi-Fi 5.

Google vill hellre ge användarna en stor mängd värde direkt istället för att de måste uppgradera sina befintliga prylar till nya, dyra enheter som stöder Wi-Fi 6. Och visst låter det helt rimligt, även om vi gärna hade sett en Nest Wifi-version som även stöder den mer framtidssäkra standarden.

Enligt en artikel hos Venturebeat kommer inte Wi-Fi 6 bli en utbredd standard på marknaden förrän 2023.

Detta trots att många prylar redan stöder standarden idag, exempelvis nya iPhone 11-serien och Samsung Galaxy S10. För att inte tala om flera serier med routrar och mesh-produkter från bland annat Netgear och Cisco. Även Qualcomm har gjort investeringar i tekniken sen tidigare.

Google Nest Wifi kostar från 1 800 kronor

Google Nest Wifi släpps inte i Sverige vid lanseringen. Därför finns inte heller några svenska priset, utan vi måste omvandla från amerikanska dollar.

  • Google Nest Wifi Router: 2 070 kronor inklusive moms
  • Google Nest Wifi Point: 1 800 kronor inklusive moms
  • Google Nest WiFi Router + Point: 3 300 kronor inklusive moms

Initialt släpps Google Nest Wifi på den amerikanska marknaden. Under fjärde kvartalet 2019 breddas lanseringen till England, Australien, Kanada, Tyskland, Japan, Frankrike och Singapore.

FAQ – vanliga frågor om Google Nest Wifi

Vad är Google Nest Wifi?

Nest Wifi är en meshlösning från Google för hemnätverk. Produkten består av en fast router till vilken du kan ansluta flera olika meshpunkter som placeras i hemmet. Nest Wifi släpptes 2019 med stöd för WiFi 5, inbyggd högtalare och mikrofoner för röststyrning. Det finns även en mobilapp för inställningar och kontroll av funktioner.

Har Nest Wifi stöd för WiFi 6?

Nej, Nest Wifi har INTE stöd för senaste WiFi 6. Den här meshlösningen är begränsad till WiFi 5 vilket är den vanligaste WiFi-standarden i prylar idag. Det betyder också att Nest Wifi inte är framtidssäkrad för den senaste och mest kapabla WiFi-standarden.

Vem bör köpa Nest Wifi?

Den som vill ha marknadens kanske enklaste meshlösning med bra hastighet, stor räckvidd/täckning och simpla inställningar bör kolla på Nest Wifi. Produkten riktar sig till de som vill ha något riktigt simplistiskt med minimalt med krångel och få inställningar.

Hur snabbt WiFi klarar Nest Wifi?

Routern som är baspunkten i meshlösningen klarar 2 200 Mbps medan de tillhörande meshpunkterna begränsas till 1 200 Mbps. Det är jämförelsevis långsamt då andra, nyare meshprodukter klarar 6 000 Mbps med WiFi 6-stöd, exempelvis Asus RT-AX92U.

Vad kostar Nest Wifi?

Google Nest Wifi Router: cirka 2 070 kronor
Google Nest Wifi Point: cirka 1 800 kronor
Google Nest WiFi Router + Point: cirka 3 300 kronor

När släpps Nest Wifi i Sverige?

Det finns inga uppgifter i skrivande stund om lansering av Nest Wifi i Sverige. Produkten är släppt i följande länder: Australien, Frankrike, Japan, Kanada, Singapore, Storbritannien, Tyskland, USA (källa: Google)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.