iPadOS 16 får stöd för hårdvarudrivrutiner

apple ipados pencil 2019

Visste du att Apple bygger in stöd för hårdvarudrivrutiner i iPadOS 16? Inte? Om du kollade på WWDC så är det inte konstigt om du missade nyheten, för det nämndes faktiskt inte under det stora evenemanget tidigare i juni.

Det bakomliggande stödet bygger på DriverKit som initialt släpptes för macOS Catalina. Det är ett ramverk som utvecklare och tillverkare kan använda för att säkerställa stöd till deras prylar när de ansluts till en Mac-dator.

Stage Manager fungerar bara med M1 iPads

När iPadOS 16 släpps senare i höst så kan man använda DriverKit för att komma åt API:er för USB, PCI och ljudenheter. Därmed blir det en enkel sak att porta drivrutiner som redan finns till M1- och M2-bestyckade datorer till iPadOS.

Alla hårdvarudrivrutiner som installeras måste aktiveras manuellt av användaren. Det går alltså inte att smyga in en drivrutin och aktivera den som utvecklare. Där sätter Apple ner foten.

Drivrutiner kan aktiveras och avaktiveras dynamiskt via inställningarna. Som användare kan du göra det precis när som helst. För att drivrutinen ska fungera så måste den både vara aktiverad och tillbehörsprylen vara ansluten till iPaden.

HDR10+ stöds inte av Apple TV-appen på iOS 16, iPadOS 16 och macOS 13 ”Ventura”

En annan detalj är att DriverKit endast fungerar med M1-bestyckad iPads (och senare M2-bestyckade). Har du en äldre iPad med Apples tidigare Bionics-processorer så faller du helt ut i kylan. Inget DriverKit för dig.

Har du en nyare iPad som stöds så kan du förvänta dig ett bredare stöd för ljudkort och mikrofoner när DriverKit och iPadOS 16 är släppt. Förhoppningsvis gör det att du får ett större utbud av högkvalitativa ljudprodukter att välja på när du exempelvis spelar in poddar eller videor med din iPad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.