HDR10+ stöds inte av Apple TV-appen på iOS 16, iPadOS 16 och macOS 13 ”Ventura”

apple macbook ipad iphone watch tv 2020

Men nej och hallå, vad händer här Apple? Tidigare visades en notis på supportsidorna för iOS 16, iPadOS 16 och macOS 13 ”Ventura” att de har stöd för HDR10+ med Apple TV-appen. Men nu är den notisen borttagen.

I notisen stod det ”HDR10+ stöd” och ”Den senaste generationens high dynamic range teknologi stöds nu av Apple TV-appen”. Något som är hett efterlängtat av många ägare av tv-apparater från Samsung, Philips och Panasonic.

Lästips: Med iOS 16 kan du överföra eSIM via Bluetooth

Vi vet inte anledningen till varför stödet inte längre nämns på supportsidorna. Men mest sannolikt just nu är att 1) någon lade till stödet av misstag på sidorna eller 2) Apple insåg att de inte hinner lägga in det i tid inför lanseringen, och helt sonika tog bort det.

Det finns en sannolikhet att Apple kommer att inkludera stödet med en framtida uppdatering till operativsystemen, exempelvis med iOS 16.1 och macOS 13.1. Huruvida så blir fallet återstår att se.

HDR10 vs HDR10+

HDR10+ är en vidareutveckling och förbättrad variant av HDR10. Formatet är mer likt Dolby Vision med stöd för extra metadata som gör HDR-kompatibelt material bättre än traditionell HDR. Idag är det främst Samsung som har stöd för HDR10+ i sina tv-apparater, följt av nyare modeller från Panasonic och Philips.

Idag är det mycket vanligare att filmmaterialet antingen använder vanliga HDR10 eller det mycket bättre alternativet Dolby Vision. För HDR10 och HDR10+ så räcker det med en LCD- eller LED-skärm, men om du vill använda Dolby Vision så krävs en OLED-skärm istället. En skillnad mellan HDR10+ och Dolby Vision är att den förstnämnda klarar 10-bitars färgdjup med den senare klarar 12-bitars.

Lästips: Fitness-appen i iOS 16 öppnas för dig utan en Apple Watch

Via Macrumors

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.