Microsoft Edge får många funktioner från Xbox

microsoft edge xbox cloud gaming browser screenshot 2022
Foto: Microsoft

Microsoft fortsätter att uppdatera webbläsaren Edge och inom kort introduceras en hel rad nyheter med rötter i Xbox-serien. Bland annat stöd för speltjänsten Xbox Cloud Gaming så att du kan strömma spel direkt till webbläsaren.

Xbox Cloud Gaming är en del av Xbox Game Pass Ultimate som gör att du kan spela hundratals speltitlar för Xbox på exempelvis din mobiltelefon, surfplatta eller direkt i TV:n. Och snart stöds tjänsten direkt i din webbläsare.

Lästips: Spela Xbox-spel på Samsung TV utan spelkonsol

En nyhet som är direkt knuten till Xbox och Cloud Gaming är att startsidan i webbläsaren kan göras mer personlig och spelinriktad. Det ska helt enkelt vara lättare att hitta spel och köra dem i Edge.

Nästa stora förbättring är att Edge får ett lågresurs-läge. Det minskar webbläsarens resursanvändning när du strömmar spel. Exempelvis mängden processorkraft och RAM-minne som Edge får använda.

microsoft clarity boost xbox edge 2022
Ett exempel på hur Clarity Boost kan se ut. Klicka på bilden för att se den i full storlek (1280×451)

Andra nämnvärda nyheter är funktioner ”Clarity Boost” som skalar grafiken på ett sätt som (enligt Microsoft) ska öka bildkvaliteten. Bilden upplevs som generellt mindre suddig och små detaljer som skarpare.

Räkna inte med att Clarity Boost ger en dramatisk grafikförbättring, men det är ett steg i rätt riktning.

Slutligen får vi även en meny för att välja och köra webbläsarbaserade spel som Atari Asteroids och Microsoft Solitaire. Vi vet, kanske inte det hetaste man kan tänka sig, men det är alltid något, eller hur?

Lästips: Nu kan du spela Fortnite på iPhone och iPad via Xbox Cloud Gaming

Det är tydligt att Microsoft trycker på riktigt hårt för Xbox Cloud Gaming just nu. Tidigare meddelade Redmond-företaget stolt att Fortnite var tillgänglig igen på iPhone och iPad med hjälp av deras gamingtjänst. Och tidigare idag meddelades officiellt stöd för 2022 års Samsung TV-modeller via den sydkoreanska tillverkarens egna Gaming Hub och Xbox-appen.

Frågan är nu – vad blir nästa stora steg för Xbox Cloud Gaming? För att ta del av alla Xbox-nyheter till Edge så gäller det att du håller den uppdaterad med alla de senaste och kommande versionerna. Håll utkik, snart är förbättringarna i en Windows-dator nära dig!

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.