Annons

Slumpmässiga MAC-adresser i iOS 14 och Android 10 ställer till det för routrar

© Netgear
Annons

Om du använder en nyare router från Netgear och har en iPhone med iOS 14 hemma så kanske du märkt att det figurerar en mystisk enhet i nätverket kallad ”Unknown Devices”.

Undrar du vad det är för enhet och kanske misstänker att det är någon som olovligen nyttjar ditt hemnätverk? Du kan vara lugn. Sannolikt behöver du inte leta längre än till din egen telefon.

Lästips: Är Netgear Orbi AX6000 (RBK852) minst prisvärda mesh-lösningen 2020?

Netgear har varnat alla användare av företagets föräldrakontroll Circle om att iOS 14 ställer till det med slumpmässiga MAC-adresser.

Since Circle uses MAC addresses to track devices, the feature also leads to new ”Unknown devices” appearing in your Circle device list. So to ensure you can still manage your kids’ iOS 14 or Android 10 devices through the app, please follow these steps to disable the Random MAC / Private MAC Feature for your family’s home WiFi Network only.

En funktion inbyggd i iOS 14 som ska hindra trådlösa nätverk och routrar från att kunna spåra iPhones som ansluts till dem. Det gäller främst publika anslutningspunkter som exempelvis köpcentran och i affärer. Smart i teorin, men för användare som faktiskt vill spåra och se statistik om exempelvis barnens iPhones får stora problem.

Inte bara iPhones har den här funktionen, utan även Android 10 har den aktiverad som standard.

Annons

Since Circle uses MAC addresses to track devices, the feature also leads to new ”Unknown devices” appearing in your Circle device list. So to ensure you can still manage your kids’ iOS 14 or Android 10 devices through the app, please follow these steps to disable the Random MAC / Private MAC Feature for your family’s home WiFi Network only.

För att slippa problemet måste du avaktivera den slumpmässiga MAC-generatorn i iOS eller Android.

Lästips: 8 saker du måste veta om Asus ZenWiFi AX XT8 (en STOR varning)

Turligt nog har Netgear en snabbguide som du hittar via länken i citatet ovan. Normalt skulle vi inte rekommendera att du slår av en säkerhetsfunktion som värnar om din personliga integritet, och det här ska du bara röra om det verkligen är nödvändigt.