iOS 14.5 & iPadOS 14.5 – här är allt nytt

apple ios 14 2020

Apple har släppt de första beta-versionerna av kommande iOS 14.5 och iPadOS 14.5. Den här versionen är viktig av flera skäl, ett av dem är att från och med nu måste apputvecklare avslöja hur de spårar användarna på iPhone och iPad.

Det är dock långt ifrån allt som iOS 14.5 och iPadOS 14.5 erbjuder. Det här är en större uppdatering med många nyheter – här går vi igenom vad beta-versionerna avslöjar idag.

Lästips: iOS 14.4 har viktiga säkerhetsfixar – uppdatera så fort du kan

FAQ

När släpps iOS 14.5 och iPadOS 14.5?

Första beta-versionen släpptes den 1 februari 2021. Det är oklart exakt när de skarpa versionerna släpps. Det är troligt att nya uppdateringarna släpps i sin slutgiltiga form inom de kommande veckorna.

Är det säkert att installera beta-versionerna av iOS 14.5 och iPadOS 14.5?

Det är alltid en viss risk att installera ofärdiga versioner av iOS och iPadOS. Det finns dock inga indikationer idag att varken iOS 14.5 eller iPadOS 14.5 skulle ha kritiska buggar eller sårbarheter.

Hur installerar jag beta-versioner av iOS och iPadOS?

Genom att gå med i Apple Beta Program här.

Lås upp din iPhone med Apple Watch

iphone ios145 unlock iphone pro max apple watch wachos75

Om du har iOS 14.5 på din iPhone och använder watchOS 7.4 på din Apple Watch så kan du låsa upp mobiltelefonen direkt från smartklockan. Funktionen introduceras på grund av den kraftiga ökningen av maskanvändning vilken ställer till det för FaceID-användarna.

Med funktionen aktiverad behöver du inte dra ner masken när du låser upp din iPhone. Du behöver inte ens slå in din pin-kod. Nämnvärt är att du inte kan göra köp på exempelvis App Store med den här metoden, då måste du fortfarande använda FaceID, vilket så klart betyder att masken behöver tas bort en stund.

Transparens när appar spårar användarna

apple iphone ios145 app tracking nba 1

Med iOS 14.5 och iPadOS 14.5 kommer den stora ändringen att alla appar måste fråga användarna om lov innan de får spåras.

När man använder iOS och iPadOS skapas en slumpmässigt genererar ID-sträng som identifierar användaren. Det är denna som inte får användas utan uttrycklig tillåtelse, vilket har retat bland annat Facebook eftersom det hindrar arbetet med optimering av annonsvisningar.

Om du inte godkänner att en specifik app får spåra dig och dina förhavanden med appar eller webbsajter så förbjuder Apples riktlinjer denna app från att försöka kringgå din önskan. Appen får alltså inte använda andra verktyg för att hitta, spåra och nyttja din data för annonsvisning ändå.

Stöd för dubbla 5G-simkort

Har du någon av iPhone 12-modellerna kan du äntligen använda dubbla SIM-kort för 5G med iOS 14.5. Det är en praktisk lösning om du använder två nummer för arbete respektive privat bruk, och inte vill hålla på och växla manuellt hela tiden. Tidigare fanns stöd för dubbla simkort med iPhone 12, dock bara med 4G/LTE. Detta har alltså ökat till 5G med iOS 14.5.

Nu ska mobiloperatörerna bara bygga ut 5G-nätet i Sverige också så att vi faktiskt kan använda den här funktionen mer än på ett litet, utvalt antal platser i landet.

Förbättrat stöd för handkontroller

sony playstation 5 dualsense 2020

Har du en Xbox Series X/S eller Playstation 5 hemma? Då kan du glädja dig åt att de senaste handkontrollerna till spelkonsolerna nu fungerar med iPhone och iPad. Det är sannolikt att Apple TV också kan använda handkontrollerna när mediaspelaren får sin uppdatering med tvOS 14.5.

Stöd för familjeanvändning av Apple Card

apple card jane doe unsplash

Den här är inte helt klarlagd än, men det finns indikationer i koden till iOS 14.5 och iPadOS 14.5 att Apple öppnar för familjeanvändning av sitt Apple Card. Det betyder att flera personer kan dela och handla med samma kort.

Ägaren av betalkortet kan bjuda in familjemedlemmar till att använda kortet och se tidigare köp i en historik. Den som äger kortet kan även sätta begränsningar på hur mycket kortet får användas av andra.

Notera att den här förändringen inte är aktiverad idag, men det är ändå nämnvärt att koden för det här finns i nya versionerna idag. Nu är bara frågan när/om Apple trycker på knappen för att aktivera den.

Kontakta räddningstjänsten med Apple Siri

Enligt Twitter-kontot @reneritchie så har iOS 14.5 stöd för att kontakta räddningstjänsten via röstkommando med Apple Siri. Det verkar som att funktionen även kan fungera på äldre iOS-versioner, så frågan är om det inte rör sig om en serverförändring snarare än uppdatering specifikt för iOS 14.5.

Stöd för AirPlay 2 med Fitness+

På de marknader som stöder Fitness+ går det nu att använda AirPlay 2 om du använder iOS 14.5, iPadOS 14.5 och watchOS 7.4. Det betyder att du kan strömma dina träningssessioner till en kompatibel tv eller mediaspelare när du vill ha en större skärm.

Även om själva träningen kan strömmas via AirPlay 2 så kan data från din Apple Watch inte göra det. Så dina aktivitetsringar, återstående träningstid, brända kalorier och liknande kommer inte att visas på tvn. Istället måste du förlita dig på klockan på handleden eller en iPhone/iPad för att se detta.

Lästips: Slumpmässiga MAC-adresser i iOS 14 och Android 10 ställer till det för routrar

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.