Inget mer 32-bitars Windows 10 i din nya dator – nya krav från Microsoft

microsoft windows 10 logo 2019

Microsoft har meddelat att nya datorer från OEM-tillverkare INTE får ha 32-bitarsversionen av Windows 10. Efter den stora uppdateringen i maj så är det slut – men Microsoft fortsätter uppdatera befintliga system.

Alla datorer som säljs från OEM-tillverkare kommer att använda 64-bitars Windows 10 framöver. Det meddelar Microsoft som säger att det är ett krav från den kommande uppdateringen av Windows 10 i maj 2020.

Den som vill ladda ner 32-bitars Windows 10 separat kan fortfarande göra det, och Microsoft lovar att uppdateringarna inte slutar komma den närmaste tiden.

Beginning with Windows 10, version 2004, all new Windows 10 systems will be required to use 64-bit builds and Microsoft will no longer release 32-bit builds for OEM distribution

Microsoft

Både funktions- och säkerhetsuppdateringar till 32-bitars Windows 10 är alltså garanterade. Så du kan vara helt säker på den punkten.

Microsoft avslöjar inte officiella siffror över antalet användare som använder 32-bitars Windows 10 idag. Men spelplattformen Steam visar att 0,2 procent av användarna kör 32-bitars Windows idag.

Siffrorna ska så klart inte tas som en definitiv sanning eftersom det finns många variabler att ta med i beräknignarna. Det är dock en fingervisning om att 64-bitars dominerar helt, så det är inte konstigt om Microsoft vill ta bort 32-bitarsversionen med tiden.

Alla moderna datorer möter de rådande systemkraven för Windows 10. Om du är osäker på vad som gäller kan du se kraven här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.