Facebook köper GIPHY för 400 miljoner dollar

RIP GIPHY?

Facebook

Facebook har bekräftat att de köper kända GIF-plattformen GIPHY. En officiell siffra för köpet finns inte – men det pratas om ett pris på 400 miljoner dollar.

När köpet av GIPHY är godkänt av berörda instanser så kommer teamet från sajten att ingår i Facebooks Instagram-team.

Enligt Facebook står företagets tjänster och appar för hälften av all tafik till GIPHY idag. Bland annat från Facebook-ägda Messenger, WhatsApp och Instagram.

GIPHY är idag tätt integrerad med en stor mängd tjänster och appar på marknaden.

Det finns en stor oro för hur Facebook tänker göra med GIPHY i framtiden. Det finns en överhängande risk att tjänsten stängs för alla utomstående, något som skulle vara högst beklagligt.

Facebook lovar att hålla GIPHY öppet för alla – ett tag till i alla fall

I ett första, intialt skede kommer inget dock att stängas. Facebook lovar att GIPHY fungerar precis som vanligt framöver – åtminstone för en överskådlig tid.

Och frågan är om Facebook vågar låsa GIPHY till endast sina egna tjänster. Det finns en stor risk att användarna sviker GIPHY och slutar skapa nytt material om Facebook låser in och stänger ner för mycket.

Det enda som Facebook kommunicerat kring framtiden för GIF-plattformen är att företaget vill ”accelerera hur människor använder visuell kommunikation”. Vad nu det betyder återstår att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.