IKEA Åbäcken – spara vatten med nytt munstycke

IKEA Åbäcken
Foto: IKEA

IKEA Åbäcken är ett nytt vattenmunstycke för alla kranar i hemmet. Munstycket kostar ungefär 50 kronor och hjälper dig att spara vatten. Det är busenkelt att skruva på kranen och finns att köpa i alla IKEA-butiker samt online.

Enligt IKEA så kan Åbäcken spara dig rejält med vatten. Hela 95 procent mindre vattenförbrukning när du använder ångläget och 66 procent i sprayläget. Då jämfört med en vanlig blandare med ett vattenflöde på 5,7 liter per minut.

Munstycket håller vattenflödet precist så att du sparar vatten och även den energi som krävs för att värma upp varmvatten samtidigt som du upprätthåller en god handhygien.

IKEA

Varmvattnet får vara maximalt 60 grader celcius med IKEA Åbäcken. Enligt IKEA så är vattenmunstycket anpassat för tvättställsblandare för badrum, alltså inte kök eller toalett. Beroende på hur det ser ut i just ditt hem så kan Åbäcken eventuellt fungera på alla blandare – kolla noga innan du köper.

Lästips: IKEA Uppåtvind är en liten och portabel luftrenare

IKEA Åbäcken har verktyg för montering

Det medföljer en rad verktyg som ska förenkla installationen och även flera olika adaptrar för enkel montering på flera olika typer av blandare. Du behöver komplettera med en skiftnyckel för montering på blandare med gängad hylsa över utloppet.

Du hittar beskrivningen för installationen i pdf-form här.

IKEA Åbäcken är designad för att fungera med alla tvättställsblandare från IKEA. Produkten är inte garanterad att fungera med modeller från andra tillverkare, men företaget skriver i sin beskrivning att produkten ska fungera med ”de flesta vanliga tvättställsblandare för badrum på marknaden”.

Lästips: Vindriktning – Luftkvalitetsmätare från IKEA

Munstycket har flera olika vattenlägen som passar exempelvis när du tvättar händerna, borstar tänderna eller sköljer av rakhyveln. Du växlar läget genom att vrida på munstycket och torkar enkelt av materialet av akrylplast när det behöver rengöras.

För bara en femtiolapp så är det här en ruskigt praktisk och enkelt designad produkt som dessutom ser bra ut, både på svarta och silverfärgade blandare.

Via IKEA

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.