IKEA Uppåtvind är en liten och portabel luftrenare

IKEA Uppåtvind Luftrenare
Foto: IKEA

Vill du ha en liten och portabel luftrenare som enkelt kan flyttas runt i hemmet? Då ska du ta dig en titt på IKEA Uppåtvind.

Den här luftrenaren är fysiskt liten och har ett praktiskt handtag som gör att du lyfter runt den utan problem. IKEA Uppåtvind fungerar lika bra stående som liggande, exempelvis på bokhyllan eller nattduksbordet.

IKEA Uppåtvind har tre hastigheter

Luftrenaren kan enkelt flyttas runt med sin nätta design, men tänk på att du måste ha ett ledigt strömuttag i närheten. Någon batteridrift är inte att tänka på med IKEA Uppåtvind.

Du kan ställa in luftrenaren att arbeta med tre olika hastigheter. En högre hastigheter betyder att luften renas snabbare, men gör också att ljudnivån ökar markant. För nattkörning ställer du bara ner hastigheten för att inte störas.

Lästips: Bästa tipsen på hur du väljer rätt luftrenare

IKEA Uppåtvind Luftrenare
Partikelfiltret är bytbart och köps direkt från IKEA så klart. Foto: IKEA

IKEA Uppåtvind har ett utbyttbart partikelfilter och en maximal Clean Air Delivery Rate (CADR) på 95 m3/h. Här är de tre driftlägena med sina respektive ljudnivå, strömförbrukning och CARD.

NivåLjudnivåCADREffekt
Nivå 131 dB(A)31 m3/h2,4 w
Nivå 247 dB(A)60 m3/h4,5 w
Nivå 355 dB(A)95 m3/h8 w

Så mycket kostar IKEA Uppåtvind

Prislappen är mycket fördelaktig då luftrenaren kostar låga 399 kronor direkt via IKEA. Luftrenaren finns att köpa direkt i webbshoppen samt via de fysiska butikerna. När du behöver ett nytt partikelfilter så köper du det för låga 50 kronor.

Det är försvinnande lite pengar jämfört med vad andra tillverkare tar för sina luftrenare. Electrolux tar flera tusen för sina finare modeller och ska du ha ett filter från tillverkaren till exempelvis PA91-604GY så kostar den lika mycket som tre stycken IKEA Uppåtvind.

Om du vill ha något kraftfullare än nya Uppåtvind så har IKEA även släppt en dyrare variant som heter Starkvind. Den modellen släpptes 2021 och kostar 1 400 kronor idag. Den är större, renar mer luft och med gasfiltret får du upp till 260 m3/h istället för mer begränsade 95 m3/h som Uppåtvind klarar.

Specifikationer för IKEA Uppåtvind

  • Typ: E2111
  • Ström: 100-240 VAC, 50/60 Hz, 0.4 A
  • Kabellängd: 1,95 m
  • Mått: 280 x 225 x 125 mm
  • Vikt: 1,6 kg
  • Filter: Filter för partikelborttagning.
  • Driftstemperatur: 10 °C – 40 °C.
  • Luftfuktighet vid drift: 10–60 % RH (Rekommenderad luftfuktighet vid drift: 40–60% RH)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.