Snart kan du röstaktivera Siri med kommandot ”Siri”

Apple Siri

Apple arbetar med en stor förbättring av röstassistenten Siri. Istället för att kräva ”Hej Siri” varje gång assistenten aktiveras så kommer det att räcka med ett enkelt ”Siri”.

Arbetet med förbättringen har pågått i flera månader enligt Mark Gurman på webbsajten Bloomberg. Men det kommer ändå dröja till 2024 innan arbetet är klart då det krävs stora förändringar i bakgrunden för att ”Siri”-kommandot ska fungera.

Bland annat måste Apples ingenjörer träna om de modeller för maskininlärning som använts fram till idag. Och det krävs många, många timmar innan det blir helt klart.

Hey Google, utan Hey Google

Där Apple arbetar hårt för att korta ner röstaktiveringen från ”Hey Siri” till ”Siri” först 2024 så är Google redan ett steg före.

Google erbjuder röstkommandon utan att du säger ”Hey Google”. För att det ska fungera krävs att det redan pågår en händelse, som att ett alarm ljuder eller att det är ett inkommande samtal. Om funktionen är aktiverad så kan alarmet stängas av och samtalet tas emot bara genom att säga ”stäng av alarmet” eller ”svara”.

Maskininlärning och AI tar allt större plats i våra mobiltelefoner. Google satsar stort på maskininlärning med Pixel 7-serien som har nya, förbättrade Tensor G2-processorn. Och även Apple arbetar med maskininlärning på flera vis, bland annat drar nya Photonic Engine-funktionen i iPhone 14-serien stor nytta av A16 Bionic-kretsens förbättrade Neural Engine.

Via Power On, Bloomberg

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.