Meta säger upp 11 000 anställda

Meta

Meta bekräftar nu att 13 procent av personalstyrkan kommer att bli uppsagd. Det motsvarar ungefär 11 000 personer som får lämna bolaget i ett enda, stort svep. Det rapporterar Reuters som även säger att anledningen är minskade annonsintäkter.

Mark Zuckerberg är VD på Meta och han säger i ett uttalande att bidragande faktorer är näthandeln som återgått till tidigare trender, och även den makroekonomiska nedgången påverkar. Han pekar även på ökad konkurrens som en anledning.

Lästips: Meta kan inte anställa som planerat – skyller på Apple

Minskat signalvärde på annonser drar ner Meta

Som om inte det vore nog så har annonsernas minskade signalvärde varit en bidragande faktor. Och just signalvärdet har varit lägre än vad Mark Zuckerberg initialt väntat sig. Meta – som äger Facebook, Instagram, Messenger & WhatsApp – står inför ett stålbad.

Det här är ett ledsamt ögonblick men det finns ingen väg runt det.

Mark Zuckerberg

Redan sedan tidigare har Meta sagt att de stoppar nya rekryteringar och indikationer på att bolaget måste spara pengar har funnits sedan länge.

Idag vet vi att de 11 000 anställda som får gå främst är personer som arbetar inom rekrytering. Även andra arbetslag kommer att påverkas, men det är inte fastställt vilka eller i omfattningen än. Det säger webbsajten Bloomberg i sin nyhetsartikel om uppsägningarna.

Lästips: Här är kraven för att använda Meta Quest Pro

De som påverkas av uppsägningarna har redan nu förlorat åtkomsten till alla system inom Meta och dess dotterbolag. Anledningen är de känsliga uppgiftersom cirkulerar där, och som inte får hanteras av de som får lämna bolaget. Ett undantag är internmejlen som uppsagda medarbetare får ha kvar en liten stund för att kunna säga farväl till sina tidigare kollegor och vänner.

När nyheten om uppsägningarna släpptes så steg Metas aktie inför onsdagens handel på Wall Street.

Via SVT

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.