Hur vattentålig är iPhone 14? Så vattentät är mobilen

Apple iPhone 14 Lila
Foto: Thai Nguyen, Unsplash

Idag ska du alltid kunna förvänta dig att mobiltelefonen du köper – oavsett modell – är helt vattentät. Eller, åtminstone så vattentålig att den kan ligga i vatten en kort stund innan något händer. Det gäller även Apples mobiltelefoner, som senaste iPhone 14-serien.

Apple har länge lyft fram hur tålig iPhone-serien är mot väta och visst är även senaste iPhone 14-serien skyddad enligt en hög så kallad IP-klassning. Samtliga telefoner de senaste åren har antingen en klassning enligt IP67 eller IP68.

Här är allt du måste veta om vad det betyder för din telefon och hur du använder den.

Tips: Läs allt om IP-klassning för mobiltelefoner på Prisjakt här.

apple iphone 14 pro press 2022

Så vattentät är iPhone 14

Alla iPhone 14-modellerna har en IP68-klassificering, vilket innebär att de är dammtäta och vattentåliga. De kan nedsänkas i färskvatten upp till en maximalt djup på sex meter (19,7 fot) i upp till en halvtimme. Det är viktigt att notera att även om dessa modeller har hög vattenresistens, är de inte helt vattentäta.

Viktigt att tänka på om vattentålighet

Det är viktigt att du inte utsätter din mobiltelefon för saltvatten. Mobiltelefonerna är inte konstruerade för att skydda mot saltvatten och om du tappar telefonen i havet så finns inga som helst garantier att skyddet fungerar som det ska.

Det är också viktigt att du inte utsätter din iPhone 14-telefon för högt vattentryck. Exempel på det är att hoppa från en höjd så att mobiltelefonen slår i vattnet med kraft. Då gäller inte IP68-klassningen och vatten kommer att tränga in oavsett.

Mobiltelefoner är som säkrast mot vatten direkt efter tillverkning. I takt med att du använder din mobiltelefon och materialen slits så minskar vattentåligheten. Din två år gamla iPhone 14 är alltså inte lika skyddad mot väta som när den var helt ny ur lådan.

iPhone 13 och iPhone 12

Viktigt om iPhone 14 och regn

Det är skillnad på att tappa mobiltelefonen i färskvatten och att använda den när det regnar.

Anledningen är att din iPhone 14 är testad och skyddad mot stänk och nedsänkning. Däremot inte för strilande regn som rinner längs telefonen.

Därför är risken större att din telefon blir vattenskadad i regn jämfört med om du tappar den i badkaret eller spiller vatten från ett glas.

Om din iPhone 14 blir blöt

Din mobiltelefon kommer att vara i kontakt med vatten på något sätt under sin livslängd. Det är ett garanterat faktum. Därför är det viktigt att veta vad du ska göra när det händer.

  • Torka genast av din mobiltelefon med en mjuk och absorberande trasa. En glasögonduk fungerar utmärkt. Undvik att trycka hårt. Dra försiktigt med den över alla ytor tills telefonen är helt torr utvändigt.
  • Ladda inte din iPhone direkt efter att den har varit i kontakt med vatten. Telefonen har sensorer innanför Lightning-porten som vet om det är fuktigt och stänger av porten helt tills den är torr.
  • Använd aldrig en hårtork eller stoppa in föremål i Lightning-porten. Din telefon är inte gjord för värmen från en hårtork och föremål i porten kan skada de känsliga delarna som sitter där.

Apple rekommenderar att du väntar minst fem timmar med att ladda mobiltelefonen om den har blivit blöt. Då menar vi inte lite stänk från ett glas, utan rejält blöt så att det riskerar att finnas väta inuti porten.

Tillbehören som skyddar din iPhone från vatten

Det finns mängder av skal och behållare som skyddar din mobiltelefon från väta och annan, yttre påverkan. Vi vet, det är inte alla som tycker om att använda skal eller skärmskydd, men om du vill hålla din iPhone 14 fin längre så är det vad vi rekommenderar.

Använd ALLTID ett ordentligt skal och skärmskydd av härdat glas. Det kostar några hundralappar extra, men för en telefon som börjar på 12 000 kronor så är det värt varenda krona.

Våra favoritskal kommer från Nudient. Deras skal är mycket tåliga och sitter tätt mot mobiltelefonen.

Skalen från Nudient är inte fullt skyddande mot vatten, men de ger ett extra lager av skydd och avstånd till vätan för dina portar. Om du vill ha 100 procent skydd mot väta så finns Otterbox Fre-serien. Här pratar vi dock 900 kronor för bara skalet, så ha det i åtanke.

TLDR

Hur vattentät är iPhone 14?

Alla modellerna i iPhone 14-serien är klassade för IP68, vilket betyder att de tål att nedsänkas i färskvatten upp till sex meters djup i upp till en halvtimme.

Är iPhone 14 helt vattentät?

Nej, inte i den bemärkelsen att mobiltelefonerna permanent står emot vatten oavsett hur länge de är i kontakt med vätan. De är mycket vattenresistenta däremot.

Kan jag använda iPhone 14 i regn?

Teoretiskt är det inga problem. Du ska dock aldrig använda din mobiltelefon, oavsett modell, i regn. Oavsett om det regnar mycket eller lite. Det finns alltid en risk att det tränger in väta.

Garanterar Apple skydd mot vatten för iPhone 14?

Nej, Apple garanterar aldrig skydd mot väta. Företaget lovar en IP68-klassning och att telefonerna bör vara vattentåliga enligt den, men de har inga garantier mot faktiska skador från väta.

Är iPhone 14 skyddad mot regn?

Teoretiskt, ja. Praktiskt, räkna inte med det. IP68-klassningen gäller för stänk och nedsänkning, inte strilande vatten. Använd aldrig din mobiltelefon i regn.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.