Är det farligt att dricka Prime? Drycken utreds för hälsofara

Burk anonym vit dryck
Foto: syahid399, Unsplash

Drycken Prime har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Framför allt eftersom den tillverkas och marknadsförs av tunga namn som Logan Pail och KSI. Men också för att energidrycken utreds av amerikanska myndigheter. Den kan nämligen vara hälsofarlig.

Det är den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA som granskar Prime eftersom den innehåller 200 milligram koffein i 355 ml med dryck. Det är samma mängd koffein som i två burkar med Redbull, och potentiellt ohälsosamt att dricka.

Nyhetssidan Daily Mail rapporterar att Prime har förbjudits på många skolor i både Storbritannien och Australien. Samt att barnläkare lyft upp farhågor om risker med hjärtproblem, ångest och matsmältningsproblem.


PRIME utvecklades för att fylla tomrummet där fantastisk smak möter funktion. Med djärva, törstsläckande smaker som hjälper dig att återfukta, återställa och tanka på, är PRIME den perfekta boosten för alla strävanden. Vi är övertygade om att du kommer att älska det lika mycket som vi gör.

Citat från officiella webbsajten för Prime

Till och med amerikanska senatorer har varnat för drycken Prime. Bland annat har Chuck Schumer, senatens majoritetsledare, sagt att ”det är en allvarlig hälsofara för barnen som drycken riktar sig mot”.

Stjärnorna som står bakom Prime har försvarat sig mot kritiken. De säger att burkarna är ordentligt märkta med ”rekommenderas ej för barn under 18 år”.

Riskerna med för mycket koffein

Hur mycket koffein som just du kan inta skiljer sig från vad andra klarar, det kan vara mer eller mindre innan du märker av några negativa effekter. Men generellt så finns några viktiga saker att tänka på om du råkar passera din tröskel för mängden koffein i kroppen. Här är några negativa effekter att ha koll på:

  • Sömnproblem: Koffein är en stimulant som kan göra det svårt att somna eller stanna sovande. Det kan också påverka sömnkvaliteten.
  • Hjärtproblem: Höga doser koffein kan leda till hjärtklappning, högt blodtryck och i sällsynta fall, hjärtattack.
  • Matsmältningsproblem: Koffein kan irritera magen och leda till symptom som halsbränna, magont och diarré.
  • Nervositet och ångest: Koffein kan orsaka känslor av ångest, rastlöshet och irritabilitet. I höga doser kan det till och med leda till panikattacker.
  • Beroende: Regelbunden konsumtion av koffein kan leda till beroende, vilket kan resultera i abstinenssymptom som huvudvärk, trötthet och depression om man plötsligt slutar konsumera det.
  • Uttorkning: Koffein är ett diuretikum, vilket innebär att det kan leda till ökad urinproduktion och potentiellt uttorkning om man inte dricker tillräckligt med vätska.
  • Osteoporos: Långvarig hög konsumtion av koffein kan störa kroppens förmåga att absorbera kalcium, vilket kan leda till osteoporos.
  • Fertilitetsproblem: Vissa studier har visat att hög koffeinkonsumtion kan påverka fertiliteten, både hos män och kvinnor.

Om du är det minsta osäker så ska du alltid prata med en läkare innan du dricker stora mängder dryck med höga koffeinhalter.

Läs mer om riskerna med koffein här:

FAQ

Är det farligt att dricka Prime?

Barnläkare varnar för risker med hjärtproblem, ångest och matsmältningsproblem. Drycken utreds av amerikanska hälsomyndigheter och drycken har förbjudits i flera skolor i Storbritannien och Australien.

Vad är riskerna med för mycket koffein?

Det finns en risk att du upplever sömnproblem, nervositet, ångest, uttorkning, hjärtproblem och matsmältningsproblem. Det finns också en risk att du blir beroende med tiden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.