Huawei släpper Android-konkurrent i Europa under 2022

Harmony OS och två mobiltelefoner är på väg

huawei harmony os illu 2021

Huawei meddelar att företaget planerar att släppa sin Android-ersättare – Harmony OS – på den europeiska marknaden under 2022. Samtidigt vill mobiltillverkaren introducera de två nya mobiltelefonerna Mate och Mate X ungefär samtidigt.

Trots den stentuffa bannlysningen av Huawei från den amerikanska regeringen, vilket hindrar företaget från att använda produkter och tjänster från företag i USA, så fortsätter det kinesiska bolaget att gå starkt framåt.

Läs mer: Huawei Band 6 – träningsarmband i budgetklassen (2021)

Efter bannlysningen har Huawei visserligen tappat en stor del av sin globala försäljning, men de går inte på knäna och nu meddelar företaget att de tkommer en ny satsning på den europeiska marknaden. Den här gången med egenutvecklade Harmony OS i sina mobiltelefoner.

Harmony OS är en variant av Android som bygger på gratiskoden bakom Googles operativsystem.


Först ut på marknaden med Harmony OS blir sannolikt mobiltelefoner i serierna Mate och Mate X. Det är flaggskeppsserierna där den förstnämna är en traditionell mobiltelefon och den andra är en vikbar modell, lik Samsung Galaxy Fold-serien.

Utmaningen för Huawei är enorm om de vill återfå sin position som en ledande mobiltillverkare på den europeiska marknaden. De måste återfå förtroendet hos användarna samtidigt som Harmony OS måste få alla de populära appar som Android har om det ska lyckas.

Läs mer: Huawei FreeBuds 4 är släppta – kostar ca 1 490 kronor

Det är oklart när Huawei planerar att släppa Harmony OS och sina två mobiltelefoner nästa år. Vi uppdaterar med mer information när det finns att tillgå.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.