Höga strålningsnivåer från iPhone 12 stoppar försäljningen i Frankrike

iPhone
Frederik Lipfert, Unsplash

Apple har ett stort problem i Frankrike. Mobiltelefonerna i iPhone 12-serien möter inte kraven för strålning från mobila enheter – och i värsta fall betyder det att telefonerna permanent förbjuds att säljas i landet.

Redan idag så har iPhone 12-serien tagits bort från butikshyllorna eftersom de inte får säljas som en temporär åtgärd. Och nu måste Apple stå till svars i landet och försöka hitta en lösning.

Lästips: Ny mjukvara till AirPods Pro med funktioner för iOS 17

Apple slår ifrån sig all kritik om för hög strålning

Situationen är så besvärande för Apple att bolaget tvingats ta till den stora PR-maskinen för att slå tillbaka mot kritiken. Dessutom tränas nu personal internt kring hur de ska svara på frågor i de fysiska Apple-butikerna i Frankrike.

I ett uttalande säger Apple att iPhone 12-serien har godkänts av flera instanser för flera tester och att telefonerna håller sig inom de internationella standardvärden som gäller.

Apple sveper med den vassaste klingan de har i sin arsenal – och skyller helt på Frankrikes egna testprotokoll för Specific Absorption Rate (SAR) som man menar inte följer de globala testerna som andra använder.

Det ska sägas att Frankrike införde nya och tuffare regler för strålning från mobiltelefoner samma år som iPhone 12-telefonerna lanserades.

Lästips: Apple bekräftar att iPhone 15 INTE har bättre batteritid

För hög strålning när iPhone 12 hålls i händerna

De nya reglerna gjorde att iPhone 12-telefonerna visserligen lyckades nå perfekta resultat för strålning mot huvud och kropp, men misslyckades med händerna.

För att lösa den omedelbara problematiken och få ut iPhone 12-serien till butikerna igen så har en uppdatering planerats för iOS.

Exakt vad uppdateringen gör återstår att se, men den ska enligt Apple göra så att strålningsvärdena håller sig inom de gränser och regler som gäller i Frankrike. Det är inte klarlagt hur det kan påverka användarnas upplevelse med mobiltelefonerna eller om samma uppdatering även släpps internationellt (vi gissa på att så inte är fallet).

Nämnvärt är att både Belgien och Danmark försvarar Apple. Talespersoner har sagt att de inte ser några problem med strålningen från iPhone 12-serien och att det inte finns några risker som hindrar telefonerna från att säljas i de länderna.

Via Engadget

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.