Apple bekräftar att iPhone 15 INTE har bättre batteritid

Apple iPhone 15

En av de absolut viktigaste sakerna med mobiltelefoner är batteritiden. Och varje gång en tillverkare släpper nya modeller så är det vad många kollar på före något annat. Det har varit lite heder i att kunna skruva upp batteritiden eller kapaciteten något mellan varje ny modell – något som Apple tydligen inte är intressant längre.

Apple A17 Pro är kraftfull och energisnål

Med iPhone 15-serien så introducerar Apple många nya funktioner och förbättringar.

Bland annat en kraftfullare systemkrets – A17 Pro – som är marknadens första baserad på 3-nanometersteknik. Eftersom processen är så förfinad och antalet transistorer har ökat så är den inte bara kraftfullare, den är även betydligt mer energieffektiv.

Och mer energieffektiv betyder att batteritiden potentiellt kan bli längre. Så hur lång batteritid har egentligen iPhone 15-modellerna? Är det bättre än motsvarande modeller i iPhone 14-serien från 2022? Svaret på den frågan är – nej.

Apple iPhone 14 Lila
iPhone 14 har inte sämre batteritid än iPhone 15. Foto: Thai Nguyen, Unsplash

iPhone 15 har identisk batteritid med iPhone 14

Det har inte skett någon som helst förändring i batteritiden mellan de olika serierna.

Det avslöjar Apples officiella verktyg för att jämföra specifikationerna för olika mobiltelefoner.

Apple har inte avslöjat hur många kilowattimmar som batterierna har. Vi vet inte antalet kWh riktigt än, och lär inte få reda på det förrän någon har öppnat telefonerna fysiskt och kontrollerat.

Det har ryktats att iPhone 15-telefonerna skulle få upp till 18 procent mer batterikapacitet, men just nu finns inget som pekar på att det har hänt.

Lästips: iPhone 15 kan ladda batteriet i dina AirPods och Watch-klockan

Kraftfullare funktioner äter upp batterivinsten

En av anledningarna till att iPhone 15 inte ger några fler batteritimmar har med de många nya funktionerna att göra.

Apple A17 Pro är både kraftfullare och energisnålare än föregångaren, men samtidigt måste den arbetar med tuffare funktioner som kräver mer av hårdvaran. Inte minst då AI har blivit ett större inslag i våra mobiltelefoner.

Så det är inte helt utan vinst alltså. Men räkna med att batteriet i din iPhone 15-telefon kommer att kännas slitet när du har haft den ett tag. Efter ett år eller mer så är risken att batteriet är kännbart sämre och att du måste ladda den oftare.

Här är alla stora nyheter som iPhone 15 Pro har men som iPhone 15 inte får.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.