Så blåser Apple dig på USB-C-upplevelsen med iPhone 15

Apple iPhone 15

Det har säkert inte undgått något iPhone-fan att Apple äntligen använder USB-C i sina senaste modeller ur iPhone 15-serien.

Vad som däremot inte är lika tydligt är att Apple begränsar upplevelse rejält om du inte köper någon av de dyrare Pro-modellerna. Och vi menar verkligen att det kan vara stor skillnad på upplevelsen.

Hastighetsskillnaden är 2 000 procent

Apple har valt en tydlig väg där Pro-modellerna får mycket bättre hårdvara än de billigare syskonmodellerna.

Exempel på det är att iPhone 15 och iPhone 15 Plus har fjolårets långsammare A16 Bionic medan iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max har den mycket kraftfullare A17 Pro-kretsen.

Men det är inte allt. Förutom det (och många andra skillnader) så valde Apple att bara erbjuda USB2 till USB-C-porten på de billigare modellerna. Pro-modellerna däremot får USB3 med en enorm hastighetsboost på köpet.

Hela 2 000 procent högre överföringshastighet faktiskt.

Lästips: Så bra batteritid har iPhone 15

iPhone 15 USB-C AirPods
Alla iPhone 15-modeller stöder omvänd laddning med USB-C.

iPhone 15 använder en 23 år gammal standard

Med USB2-standarden är den högsta möjliga överföringshastigheten låst till 480 Mbps. Det är vad iPhone 15 och iPhone 15 Plus klarar som bäst.

USB3-standarden däremot klarar upp till 10 Gbps vilket är en bisarr skillnad till fördel för iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max.

Anledningen till att USB2 används i de billigare- och USB3 finns i de dyrare modellerna kan härledast till systemkretsen.

A16 Bionic har en kontrollerkrets för USB-C som bara stöder USB2 medan A17 Pro stöder nyare USB3. Svårare än så är det inte, men det är inte desto mindre irriterande för det, eller hur?

Omvänd laddning för alla iPhone 15-modeller

Tacksamt nog så har Apple inte begränsat den kanske mest spännande nyheten med USB-C – nämligen stödet för omvänd laddning via kabel.

Alla iPhone 15-modeller stöder omvänd laddning där du kan ansluta en USB-C-kompatibel laddningspuck för Watch-klockorna eller nya AirPods Pro med laddningsetui och USB-C för att ladda batterian med din mobiltelefon.

Läs mer om hur det fungerar här.

FAQ

Vilken hastighet har USB-C med iPhone 15 & iPhone 15 Plus?

Upp till 480 Mbps eftersom telefonerna bara stöder USB 2.0.

Vilken hastighet har USB-C med iPhone 15 Pro & iPhone 15 Pro Max?

Upp till 10 Gbps eftersom telefonerna stöder USB 3.0.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.