Strömma från Playstation 5 till en Chromecast

Chromecast med Google TV (4K)
Foto: Victor Carvalho, Unsplash

Sony har uppdaterat spelkonsolen Playstation 5 med en ny firmware-version. En av de stora nyheterna är möjligheten att strömma media från din PS5:a till en Chromecast-enhet.

Bland annat kan du strömma när du spelar direkt till en nyare Chromecast och använda den möjligheten för att ställa din PS5:a på en undangömd plats, medan Chromecast-enheten tar hand om bildvisningen på skärmen.

Lästips: Har Playstation 5 stöd för Dolby Atmos? Här är svaret

Kräver Android TV OS 12 eller senare

För att det ska fungera så måste din Chromecast använda Android TV OS 12 eller senare.

Det betyder att det bara är Chromecast med Google TV som stöder funktionaliten. Eller mer specifikt, kan köra den PS Remote Play-app som behövs för att det ska fungera.

Chromecast med Google TV (4K)
Chromecast med Google TV (4K) stöder PS Remote Play-appen. Däremot inte HD-modellen – än.

I skrivande stund är det bara två enheter som är officiellt certifierade av Sony för att strömma från en Playstation 5 – nämligen Sony BRAVIA XR A95L och Chromecast med Google TV 4K. HD-versionen är alltså inte inkluderad, men den stöder Android 12 och borde fungera med PS Remote Play-appen.

Fungerar endast inom lokala nätverk

Nämnvärt är att det hela endast fungerar inom ett lokalt nätverk. Du kan alltså inte strömma över internet, utan båda enheterna måste vara anslutna till samma nätverk.

Ett annat krav är att du har en DualSense-kontroll som du ansluter till din Chromecast. Utan kontrollen går det inte att styra spelkonsolen.

Lästips: Så använder du VLC med Chromecast

Tänk på att många spel är mycket känsliga för fördröjningar, och att strömma till din Chromecast över nätverket kan leda till problem – även om nätverket är mycket snabbt.

Därför är det viktigt att prova dig fram så att du inte får en dålig spelupplevelse. Det gäller framför allt onlinespel som kräver snabba reflexer och låg så kallad latency.

Vår rekommendation är att du använder en ethernet-kabel till din PS5:a och placerar routern eller accesspunkten på optimal avstånd till Chromecast-enheten för bästa möjliga signalstyrka och hastighet.

FAQ

Vilka enheter stöder PS Remote Play?

Just nu stöds TV-modellen BRAVIA XR A95L och Chromecast-modellen Chromecast med Google TV (4K).

Kan jag strömma från PS5 till Chromecast över internet?

Nej. Det fungerar endast inom ett lokalt nätverk. Båda enheterna måste vara anslutna till samma nätverk helt enkelt.

Kan jag strömma från PS5 till Chromecast 3 och Ultra?

Nej. Det är endast Chromecast med Google TV som stöder PS Remote Play-appen som behövs.

Var laddar jag ner PS Remote Play?

Du hittar appen på Google Play Store här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.