iPhone 15 Pro kan spela in video till en extern hårddisk

Apple iPhone 15 Pro Max

Om du köper en iPhone 15 Pro eller Pro Max så kan du spela in högupplöst i ProRes-formatet med 60 bilder per sekund. Det kräver extremt mycket lagringsutrymme eftersom varje minut med inspelad video tar ungefär 6 GB i anspråk.

För vanlig användning är det inget större problem, men för professionell produktion blir det en utmaning. Du kan bara gissa hur snabbt ditt lagringsutrymme i mobiltelefonen tar slut om du spelar in många och långa videoklipp i det formatet.

Anslut din iPhone 15 Pro / Pro Max till extern lagring med USB-C

Tacksamt nog har Apple valt att verkligen göra Pro-modellerna till just professionella verktyg genom att möjliggöra inspelning direkt till en extern hårddisk. Det är möjligt tack vare den nya USB-C-porten som kan anslutas direkt till en lagringsenhet via en kompatibel kabel för USB 3.0.

Du kan spela in både 4K och 2.8K i 60 bilder per sekund direkt till en extern lagringsenhet över USB-C. Hastigheten för överföringar är upp till 10 Gbps vilket är snabbare än vad formatets bitrate kräver, så du ska inte uppleva några hack eller ryckigheter i inspelningen på något vis.

Att spela in i 60 fps är ett stort lyft från iPhone 14 Pro och Pro Max som bara klarade upplösningarna med 30 bilder per sekund.

Lästips: Så blåser Apple dig på USB-C-upplevelsen med iPhone 15

Måste använda exFAT eller APFS

Viktigt att tänka på innan du ansluter den externa lagringsutrymmet är att inte vad som helst stöds. Du måste exempelvis använda exFAT eller APFS för att iPhonen överhuvudtaget ska kunna använda den.

Just nu finns inga officiella hastighetskrav, men vi rekommenderar att du inte kollar på de långsammaste SATA-prylarna på marknaden. Satsa på NVMe med hastigheter över 1 500 Mb/s och du lär vara garanterad en bra upplevelse.

Tänk också på att ProRes är ett professionellt videoformat som den normala användaren aldrig behöver använda. Om du inte spelar in video för avancerad redigering i efterhand så behöver du egentligen inte tänka på ProRes eller aktivera det överhuvudtaget.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.