Hitta-app för Android kan vara på gång från Google

google-hitta-min-enhet-logo

Google vill göra en egen Hitta-app som ger Android-användare samma spårbarhet av mobiltelefoner och spårbrickor som i Apples ekosystem.

Vad det handlar om är att Google kan vara på gång att släppa en egen Hitta-app för Android. En funktionsmässigt likvärdig app som kopierar de viktigaste och bästa funktionerna från Apples.

Läs mer: Varning: Batteriet i Apple AirTag kan vara åtkomlig för barn

Med nya Hitta-appen för Android ska det gå att identifiera spårbara prylar och personer, samt hitta dem. Både med hjälp av mobiltelefoner samt AirTag- och Tiles-liknande spårbrickor.

Googles Hitta-app ska även kunna hålla koll på delade enheter.

Det betyder att en person kan låna ut exempelvis en bilnyckel till en annan, och den som tar emot nyckeln kan använda sin egen Hitta-app för att hålla koll på nyckel (eller mer specifikt spårbrickan som tillhör).

Den som tappar bort sin spårbricka eller mobiltelefon kan anmäla den som försvunnen. Det gör att andra mobiltelefoner i närheten får plocka upp spårbara pingar via Bluetooth och indikera till ägaren var den befinner sig.

Det saknas fortfarande många detaljer om Googles Hitta-app.

Läs mer: Advokat spårade hemlösas prylar med Apple AirTags – avslöjade lagbrott

Men vi vet att den existerar efter att referenser hittats i det vilda, bland annat till version 2.4.043_df av appen. Webbsajten 9to5Google kan också avslöja att Google testar appen internt just nu.

Om Google skapar ett nätverk av spårbara prylar i Android likt hur Apple har gjort med Hitta-appen och AirTag så är det mycket uppskattat från vår sida. Det finns redan spårbrickor som Tiles och Samsung Galaxy SmartTag, men inget som är lika välintegrerat som AirTag.

Inte än i alla fall.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.