Annons

Har Horizon Zero Dawn stöd för Playstation 5 (PS5)?

Horizon Zero Dawn
Annons

Enkla svaret: Ja, Horizon Zero Dawn går att spela på Playstation 5. Men du kommer att märka en del begränsningar då spelet inte är optimerat fullt ut för Sonys senaste spelkonsol. Och kanske aldrig kommer att bli det heller. Här är allt vi vet idag.

  • Fejkad 4K och 30fps på Playstation 5
  • Oklart när Horizon Zero Dawn uppdateras för PS5
  • Fokus ligger på Horizon Forbidden West

Läs mer: Horizon Zero Dawn är gratis på Playstation 4 och Playstation 5 – så får du spelet idag

Horizon Zero Dawn är ett av de populäraste spelen någonsin till Playstation 4 och Playstation 4 Pro. Med sin grymma grafik, välgjorda berättelse och stora spelvärlden så har Horizon Zero Dawn utmärkt sig genom åren. Men hur står sig spelet på din Playstation 5?

Annons

Horizon Zero Dawn stöder 4K och HDR

Horizon Zero Dawn släpptes i februari 2017 till Playstation 4 och Playstation 4 Pro. Därefter släpptes den fristående expansionen The Frozen Wilds, även den till Sonys äldre spelkonsoler.

Spelet är helt fantastiskt vackert med stöd för 4K-upplösning (med Playstation 4 Pro) och HDR. Ljuseffekterna är riktigt fina och du kommer att stanna upp då och då för att bara ta in sceneriet.

Men det hade kunnat vara bättre om du har en Playstation 5.

Spelet är inte optimerat för så kallat ”native 4K” och kan inte nyttja den råa kraften i din nya Playstation 5. Det betyder att Horizon Zero Dawn är begränsad och att det visar sig i låga 30 fps.

Annons

Läs mer: Horizon: Zero Dawn har nu New Game+ och Ultra Hard-läge

Efterföljaren Horizon Forbidden West blir minst lika snyggt som Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn använder fejkad 4K på Playstation 5

Horizon Zero Dawn har visserligen stöd för 4K på både Playstation 4 Pro och Playstation 5, men i båda fallen används en teknik kallad ”checkerboard”.

Det betyder att du visserligen får bilder som visas i 4K-upplösning, men renderingen av bilden är betydligt lägre för att avlasta konsolens grafikkrets. Kvalitetsmässigt förlorar du både detaljer och skärpa jämfört med så kallat ”native 4K” som visar äkta 4K.

För att använda ”native 4K” på din Playstation 5 krävs en uppdatering som spelstudion Guerilla Games inte släppt till Horizon Zero Dawn.

Tacksamt nog är checkerboard-tekniken mindre synlig i spel som körs med 60 fps än de som bara klarar 30fps. Det finns bara ett litet problem där för Horizon Zero Dawn.

Horizon Zero Dawn är låst till bara 30fps

Horizon Zero Dawn klarar bara 30fps, även på din Playstation 5. Det betyder att du inte bara får stå ut med den visuella nedgraderingen av checkerboard-grafiken, utan även ryckigheten i 30fps.

Där andra spel som God of War och Spider-Man flyter på i sköna 60fps så halkar Horizon Zero Dawn efter rejält.

Vi vet inte om Guerilla Games planerar att uppdatera Horizon Zero Dawn med stöd för 60fps, men det är absolut ett spel som hade dragit nytta av det. Speciellt på Playstation 5.

Det finns en möjlighet att Guerilla Games släpper en uppdatering kort efter att efterföljaren Horizon Forbidden West släpps. Men håll inte andan, för det lär dröja många månader innan det sker i så fall.