Har Horizon Zero Dawn stöd för Playstation 5 (PS5)?

Stöd för 60fps efter uppdatering i augusti 2021

Horizon Zero Dawn

Enkla svaret: Ja, Horizon Zero Dawn går att spela på Playstation 5. Men du kommer att märka en del begränsningar då spelet inte är optimerat fullt ut för Sonys senaste spelkonsol. Och kanske aldrig kommer att bli det heller. Här är allt vi vet idag.

  • Fejkad 4K och 60fps på Playstation 5
  • Oklart när Horizon Zero Dawn uppdateras helt för PS5
  • Fokus ligger på Horizon Forbidden West

Läs mer: Horizon Zero Dawn är gratis på Playstation 4 och Playstation 5 – så får du spelet idag

Horizon Zero Dawn är ett av de populäraste spelen någonsin till Playstation 4 och Playstation 4 Pro. Med sin grymma grafik, välgjorda berättelse och stora spelvärlden så har Horizon Zero Dawn utmärkt sig genom åren. Men hur står sig spelet på din Playstation 5?

Horizon Zero Dawn stöder 4K och HDR

Horizon Zero Dawn släpptes i februari 2017 till Playstation 4 och Playstation 4 Pro. Därefter släpptes den fristående expansionen The Frozen Wilds, även den till Sonys äldre spelkonsoler.

Spelet är helt fantastiskt vackert med stöd för 4K-upplösning (med Playstation 4 Pro) och HDR. Ljuseffekterna är riktigt fina och du kommer att stanna upp då och då för att bara ta in sceneriet.

Men det hade kunnat vara bättre om du har en Playstation 5.

Spelet är inte optimerat för så kallat ”native 4K” och kan inte nyttja den råa kraften i din nya Playstation 5. Det betyder att Horizon Zero Dawn är något begränsad.

Tacksamt nog har spelet nyligen uppdaterats för att kunna köras i kompatibilitetsläge på Playstation 5. Det betyder att vi får 60fps istället för 30fps som tidigare. Äntligen!

Läs mer: Horizon: Zero Dawn har nu New Game+ och Ultra Hard-läge

Efterföljaren Horizon Forbidden West blir minst lika snyggt som Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn använder fejkad 4K på Playstation 5

Horizon Zero Dawn har visserligen stöd för 4K på både Playstation 4 Pro och Playstation 5, men i båda fallen används en teknik kallad ”checkerboard”.

Det betyder att du visserligen får bilder som visas i 4K-upplösning, men renderingen av bilden är betydligt lägre för att avlasta konsolens grafikkrets. Kvalitetsmässigt förlorar du både detaljer och skärpa jämfört med så kallat ”native 4K” som visar äkta 4K.

För att använda ”native 4K” på din Playstation 5 krävs en uppdatering som spelstudion Guerilla Games inte släppt till Horizon Zero Dawn.

Tacksamt nog är checkerboard-tekniken mindre synlig i spel som körs med 60 fps än de som bara klarar 30fps. Det finns bara ett litet problem där för Horizon Zero Dawn.

Horizon Zero Dawn var tidigare låste till 30fps – nu 60!

Horizon Zero Dawn kan äntligen köras i 60fps på din Playstation 5. Du slipper alltså ryckigheten i 30fps som spelet tidigare var låst till.

Förutom att spelet känns betydligt mjukare i svängarna så slipper du (till största delen) de grafiska defekter som uppstår runt Aloys kropp när du rör på kameran.

Och när vi säger 60fps så är det riktigt stabil bildvisningsfrekvens. Tester visar att Playstation 5 håller nivån spikrak och utan dippar som exempelvis Playstation 4 gör redan med 30fps

Nu återstår att se om vi får fler uppdateringar med stöd för native 4K och annat, men om det kommer innan efterföljaren Horizon Forbidden West släpps är högst oklart.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.