Grön- eller gråaktig ton på skärmen till iPhone 12 – Apple känner till problemet

apple iphone 12 2020

Du packar upp din nya iPhone 12 och väger den i handen. Den känns riktigt bra – lagom tung och ordentligt välbyggd. Äntligen har du fått den där telefonen du väntat på.


När du sätter på mobiltelefonen ser det först riktigt bra ut. Inga döda eller vilande pixlar på skärmen. Du knappar snabbt in dina uppgifter för Apple ID och på bara några minuter är telefonen din att använda precis som din gamla iPhone.

Efter en liten stund användande så får du en känsla av att något är fel med skärmen. Du kan inte sätta fingret på det, men den verkar annorlunda på något sätt.

Plötsligt slår det dig: skärmen ha ren grå-/grönaktig ton som du inte hade på din gamla iPhone. Du jämför skärmarna och då blir skillnaden uppenbar.

Skärmen på din iPhone 12 är hjälplöst mycket grå-/grönare i tonen. Och det är här som paniken börjar komma krypande – hur ska du lösa problemet? Kommer Apple fixa det gratis, eller måste du betala för ett skärmbyte?


iphone 12 gron gra skarm 2020

Problem kan eventuellt fixas med en uppdatering till iOS

Okej, det kanske är lite väl melodramatiskt berättat ovan. Men den som faktiskt packar upp sin iPhone 12 och noterar att skärmen har en annan färgton än den bör ha sitter just nu lite i klistret. För Apple har instruerat sin support att inte byta ut drabbade iPhone 12-enheter. Och det genomförs inga reparationer.

Anledningen? Just nu kan vi bara spekulera kring Apples beteende i frågan, men det finns några tänkbara anledningar. Den kanske mest troliga just nu är att företaget arbetar på en lösning till mjukvaran som fixar problemet. Annars är sannolikheten stor att de skulle byta ut felaktiga enheter om de trodde att hårdvaran är felet.

Det här är inte första gången som Apple har problem med fel färgton på skärmarna till deras iPhones. Tidigare i augusti 2020 släpptes iOS 13.6.1 som bland annat löste ett fel med just grönaktig ton på skärmen till iPhone 11-serien.

I det fallet handlade det om en bugg i mjukvaran som gjorde att värmeutvecklingen i mobiltelefonerna inte hanterades på korrekt vis.

Exakt vad som är felet med iPhone 12 vet vi inte idag. Men förhoppningsvis kommer en uppdatering inom kort med buggfixar som löser problematiken. Annars blir det riktigt surt för Apple som potentiellt måste hantera tusentals eller tiotusentals returnerade mobiltelefoner framöver.

Grönton på skärmen till iPhone 12 är inte det enda problemet som Apple brottas med just nu. Här är några andra problem som retar konsumenterna: