MacOS Big Sur får gamla Macbook Pro-modeller (2013 / 2014) att låsa sig

Installera INTE Big Sur på din gamla Macbook Pro

macOS 11.0 Big Sur
macOS 11.0 Big Sur

Om du installerar macOS Big Sur på din gamla Macbook Pro kan den låsa sig bortom räddning. Flera personer har rapporterat att Big Sur inte fungerar på 2013 och 2014 års modeller – så pass dåligt att datorerna helt kraschar.


Uppdatering 2 – Apple stoppar gamla Mac-modeller från att installera Big Sur
Apple har släppt macOS 11.0.1 Big Sur. Den nya versionen gör att Macbook Pro från 2013 och 2014 inte kan installera Big Sur överhuvudtaget. Målet är att Apples ingenjörer ska hitta en lösning på problemen som gör att datorerna kraschar bortom räddning på Big Sur.

Uppdatering 1 – Apple har tips på hjälp
Apple har släppt ett supportdokument som berättar hur drabbade användare kan återuppliva sina brickade datorer. Håll nere strömknappen i minst tio sekunder. Därefter kopplar du ur alla tillbehör, även skärmen och anslutna minneskort. Prova sedan att starta datorn på normalt vis. Du kan även prova att nollställa SMC och därefter NVRAM. Fungerar inte ovanstående så kontaktar du Apples support.

Vad som sker är att datorn så kallat ”brickas” medan macOS Bug Sur installeras.

Brickas betyder att något blir en ”brick”, alltså en tegelsten, och därmed oanvändbar. Uttrycket används ofta inom datorvärlden när något kraschar bortom räddning och i princip kan användas som bokstöd.


I fallet med macOS Big Sur och gamla Macbook Pro-modeller så stannar installationen på en svart skärm som inte går att komma runt.

I många fall går det att lösa problem genom att göra en fabriksåterställning, rensa NVRAM och SMC, alternativt logga in i felsäkert läge. Men i det här fallet är datorn helt låst och obrukbar.

Vi vet inte vad problemet med gamla Macbook Pro-modeller och Big Sur beror på. Apple har i skrivande stund inte gått ut med något meddelande, inte mer än att de är medvetna om problematiken.

Vissa användare säger att de uppmanats av Apple att ta sin dator till en Apple Butik för reparation, alternativt skicka in den till företaget.

De modeller som omfattas är de äldsta på marknaden att ha officiellt stöd för macOS Big Sur. Vårt råd är alltid att du avvaktar lite oavsett vilken årsmodell du har. Helst tills Apple har släppt en eller två kompletterande uppdateringar med buggfixar.

Då slipper du de värsta problemen som den första, stora uppgraderingen var.

Det återstår nu att se hur drabbade får problemet löst och om de kompenseras för vad som hänt.