Google testar end-to-end-kryptering i Android Messages

Android Logo 950 x 500

Den officiella meddelandeappen för Android får snart så kallad end-to-end-kryptering. Om du kör beta-versionen på din telefon kan du snart prova nya säkerhetsfunktionen i förtid.


Redan i maj rapporterade vi att RCS-meddelanden var på gång att få bättre kryptering. End-to-end-kryptering kallas även totalsträckskryptering och är ett sätt att skydda information som skyddas över internet.

Genom att kryptera – säkert kapsla in – information från din enhet till mottagarens så garanteras att ingen obehörig kan läsa innehållet i dina meddelanden.

Bara sändaren och mottagaren kan alltså se vad som skickas. Internetoperatören, mobiloperatören och andra har alltså ingen chans att se vad meddelandena innehåller.

Fördelen är att cyberkriminella inte kan se vad du skriver, men det betyder samtidigt att polis och säkerhetstjänst får det svårare att identifiera brott och hot.


End-to-end-kryptering kommer att introduceras till Android Messages från den senaste beta-versionen. Både du och mottagaren måste ha beta-versionen om krypteringen ska fungera korrekt.

Om du vill skicka meddelanden som är säkert krypterade, men inte använda beta-versioner av appar, så kan du prova WhatsApp, iMessage och Signal. De är alla säkrade av end-to-end-kryptering.

Vill du läsa mer om nyheten kan du besöka ArsTechnica här.