RCS får bättre kryptering – end-to-end-kryptering på gång (maj 2020)

Android Messages Logo
Android Messages

SMS-ersättaren och iMessage-konkurrenten RCS får ny och förbättrad säkerhet med så kallad end-to-end-kryptering. Det minskar risken för att obehöriga lyckas snappa upp meddelande som skickas mellan mobiltelefoner.

Det är webbsajten APKMirror som har hittat tydliga referenser i Android-appen Messages till end-to-end-kryptering.


Referenserna hittades i en testversion av Messages-appen och krypteringen används inte i dagsläget. Men att vi äntligen får de första indikationerna på bättre kryptering är mycket välkommet.

För dig som undrar vad RCS är och varför end-to-end-kryptering är så viktigt kan ges en liten förklaring här under.

RCS är en mycket modernare och bättre teknik för att skicka meddelanden i mobiltelefoner. Enklast kan RCS beskrivas som en direkt konkurrent till Apples iMessage, men även Facebook Messenger är en tänkbar konkurrent.

End-to-end-kryptering-betyder att meddelanden som skickas är krypterade från att du klickar på skicka och tills meddelandet når mottagaren.

För att krypteringen ska fungera korrekt krävs en stark och stabil anslutning för både mottagaren och den som skickar RCS-meddelanden. Google säger att om någon har en dålig mobilanslutning så kommer RCS-meddelanden att konverteras SMS eller MMS om den som skickar väljer att göra det.

Notera att SMS och MMS inte är krypterade, så det är större risk att någon illvilliga kan snappa upp dem och läsa innehållet.

Exakt när Google släpper end-to-end-krypteringen och när RCS får bredare stöd på fler marknader återstår att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.