Har du problem med långsamma appar på din Mac-dator? Du är inte ensam – många upplever prestandaproblem som ställer till det. Men det är inte din dator som krånglar, utan sannolikt Apples servrar som validerar mjukvaran du vill använda.


Om du inte visste det så kan vi avslöja att Apple vill veta precis allt du gör på datorn. Eller åtminstone vilka appar du använder. Det finns flera skäl till detta och ett av dem är att Apple vill validera apparna innan de körs.

Innan du kör en app scannas innehållet efter skadlig kod och valideras mot Apples servrar. Tanken är att både du och din dator ska fungerar på ett säkrare sätt, samtidigt som Apple snabbt får veta om det finns osäker mjukvara som sprids.

Hela processen är automatisk och sker i bakgrunden. Du ska normalt inte se att det pågår.

Om du har internetanslutning kommer valideringen att ske mot Apples så kallade OCSP-servrar och appen startar. Normalt utan fördröjning.

Har du inte en internetanslutning sker normalt en så kallad ”soft fail”. Det betyder att valideringen inte kan genomföras korrekt, men appen startar ändå.

Så vad är då problemet med riktigt sega och svårtstartade appar i macOS?

Servrarna, och därmed valideringsprocessen, fungerar ibland inte som de ska. Istället för en ”soft fail” så slutar Apples Gatekeeper-funktion (som validerar apparna) att fungera helt. Vilket hindra apparna från att starta, antingen med riktigt seg fördröjning eller överhuvudtaget.

En omstart av datorn kommer inte att hjälpa med det här problemet (men det skadar ju inte att testa). Istället är det Apple som måste lösa problematiken från deras sida, direkt på servrarna. Problem med OCSP-servrarna, Gatekeeper och valideringsprocessen är normalt ett minimalt problem som uppstår extremt sällan.

Det kan vara värt att ha i åtanke att problemet åtminstone existerar och att det kan vara en del av problematiken när dina appar inte fungerar korrekt.

Kategoriserad i:

Taggad i:

, , ,