Google tar bort SMS-stödet från Hangouts

Google Hangouts Logo

Om du använder Hangouts för att skicka SMS bör du veta att den funktionen kommer att tas bort inom kort. Istället vill Google att du använder andra applikationer för att skicka den typen av meddelanden.


Hangouts kommer att delas upp i två versioner som heter Hangouts Meet och Hangouts Chat. Den förstnämnda är designad för videokonferens i företagsmiljö och den senare har en mer chatinriktad design för att möta konkurrenten Slack.

Den 27 mars börjar Google meddela Hangouts-användare om de kommande förändringarna, och den 22 maj börjar de verkställas. Förhoppningsvis har du bytt SMS-app sedan länge när ändringarna sker.

Om du använder Google Voice har du fortsatt möjlighet att skicka meddelanden, dock inte traditionella SMS via din mobiloperatör. Istället tvingas du skicka dina meddelanden via ditt personliga Voice-nummer, vilket kanske inte är lika intressant.

Google vill ersätta SMS med RCS

Samtidigt som Google arbetar för att göra om Hangouts pågår en process för att på längre sikt ersätta SMS helt. Målet är att kunna erbjuda stöd för ”Rich Communications Services”, förkortat RCS, med alla befintliga mobiloperatörer istället.


Det finns inget som pekar på att SMS kommer att ersättas på länge, men med RCS kan mobiloperatörerna delvis återhämta en del av förlusterna som chatappar åsamkat dem, exempelvis WhatsApp och Facebook Messenger.


Lästips: Hangouts blir snart mycket bättre med ökad ljudkvalitet vid samtal


RCS är ett protokoll för kommunikation mellan mobiltelefoner via mobiloperatörer. Tekniken ska öppna upp för en hel mängd nya möjligheter som filöverföringar, delning av position, snabbchat mellan två enheter och givetvis gruppchat för flera deltagare.

Mycket av detta finns redan via olika chatappar, dock utan att kunna erbjuda en standard som fungerar med alla användare. RCS skulle kunna axla den rollen vid sidan av chatapparna. Frågan är bara om mobiloperatörerna är för sent ute med nyheterna.

Vad tror ni?