Hangouts blir snart mycket bättre med ökad ljudkvalitet vid samtal

Google Hangouts Logo

Använder du Google Hangouts för konferenser och samtal? Då kanske du uppskattar nyheten om att kommunikationstjänsten får ordentligt förbättrad ljudkvalitet vid just den typen av användning. Hangouts har fått stor uppmärksamhet från Google den senaste tiden och nu börjar det märkas på allvar.

Bland annat genom den senaste versionen till Android-applikationen där version 7.0 bjuder på en mängd nya funktioner och förbättringar. Det är dock inte i närheten av vad Google har planerat för framtiden och storföretaget har påbörjat arbetet med uppskruvad ljudkvalitet.

Målet är att skapa en meddelandetjänst för så kallad peer-to-peer där all kontakt sker direkt mellan två parter utan mellanhänder. Det ska öka bild- och ljudkvalitet vid samtal till helt nya nivåer. Tyvärr betyder det också att vi får ett helt annat problem att brottas med framöver – nämligen integritetsproblem.

IP-adresserna blir fullt synliga

Vid kontakt av typen peer-to-peer blir båda parters IP-adresser fullt synliga för varandra om man inte kör via VPN-anslutning. Därför arbetar Google med att göra Hangouts bättre samtidigt som IP-adresserna (på något sätt) kan döljas för parterna. Exakt hur det ska gå till återstår att se men positivt är att arbetet med förbättringarna fortskrider.

Samtidigt är det garanterat många som uppskattar att kommunikationen inte längre kommer att gå via Googles servrar. Företaget har kritiserats hårt de senaste åren för integritetsfrågor som beror användarnas information och hur den styrs via Googles servrar — vilket öppnar för avlyssning. Med peer-to-peer slipper man dock det problemet.