Philips VoiceTracer DVT7500 — semi-professionell ljudinspelare för musik

Philips VoiceTracer DVT7500 top

Spela in videor kan alla göra. Bara rikta kameran mot det som ska fastna på videon och tryck igång inspelning. Men har du tänkt på att ljudkvaliteten är minst lika viktig som bilden? Det är här nya Philips VoiceTracer DVT7500 kommer in i bilden.

Åtminstone om du spelar in en musikvideo, för det är nämligen musik som VoiceTracer DVT7500 är speciellt designad för enligt Philips. Tre mikrofoner säkerställer extra bra inspelning direkt mot enheten, men om mer än så krävs finns även dubbla XLR-ingångar för anslutning av externa mikrofoner.

De sistnämnda XLR-ingångarna är mycket viktiga för att kunna marknadsföra inspelaren som åtminstone en semi-professionell produkt. Utan stöd för extra mikrofoner tappar nämligen DVT7500 mycket jämfört med konkurrenter som Zoom H4N Pro och Tascam DR-100MKII. Det går även att ansluta en mikrofon via en analog 3,5-millimeterskontakt.

Upp till 24-bitars ljudfiler i 96 kHz går att spara med VoiceTracer DVT7500, då med en maximal bitrate på 4 068 kbps i PCM. Mer än tillräckligt för de allra flesta kan tyckas och du sparar i antingen PCM (WAV) eller mer lätthanterliga MP3-filer.

VoiceTracer DVT7500 klarar 30 timmars inspelning

Philips VoiceTracer DVT7500 front

Tack vare en vanlig hörlurskontakt kan du lyssna på inspelningarna medan de lagras på enheten. Det gör att du omedelbart kan justera ljudet när det behövs och slipper otrevliga överraskningar i efterredigeringen.

Med en 2-tums färgskärm i upplösningen 320 x 240 pixlar får du tydlig information om dina inspelningar, inspelningar sker direkt på ett microSD-kort och med högkvalitativa, uppladdningsbara batterier får du upp till 30 timmars inspelning per laddning. Eller så laddar du kontinuerligt via microUSB-kontakten.

Mjukvaran i inspelaren kan uppdateras i framtiden om Philips släpper förbättringar via ny mjukvara, och ansluter du enheten till en dator är det Windows 10, Windows 8, Windows 7 och macOS 10 eller nyare som gäller. Linux har i skrivande stund inte officiellt stöd men förhoppningsvis kommer drivrutiner för detta i framtiden.

Philips VoiceTracer DVT7500 väger in på 166 gram och har måtten 125 x 64.5 x 22 millimeter. Det kan jämföras med utmärkta Zoom H4N Pro som väger in på betydligt tyngre 294 gram och större 157.2 x 73 x 37 millimeter. En betydande skillnad i storlek för konkurrenten som inte är lika smidig att ta med sig.

Därför ska du köpa en extern ljudinspelare

Philips VoiceTracer DVT7500 bottom

Det är lätt att glömma bort ljudet när du spelar in en video. Burkigt eller distanserat tal kan snabbt förstöra vilken i övrigt högkvalitativ video som helst.

En videokamera eller systemkamera har i regel inte speciellt bra mikrofoner och begränsar snabbt ljudkvaliteten på ett sätt som Philips VoiceTracer DVT7500, Zoom H4n Pro, Tascam DR-100MKII och liknande inte gör. Externa ljudinspelare har bättre mikrofoner, effektivare ljudkretsar för mindre brus och ofta stöd för externa mikrofoner.

En extern mikrofon kan placeras närmare den eller det som gör ljudet du vill spela in. Det betyder högre ljudkvalitet, mindre brus eftersom ljudnivån inte måste pressas upp i efterhand och i slutändan minskar du behovet av efterredigering. Med det sagt krävs en högre budget, mer arbete för att synkronisera ljud och bild samt längre startsträcka för nybörjare.

För många är en produkt som Philips VoiceTracer DVT7500 onödigt dyr. Den kostar nämligen kring 3 000 kronor, och då tillkommer kostnaden för bättre minneskort, batterier och stativ om det behövs. Innan du lägger pengarna på en extern ljudinspelare rekommenderar vi att du utvärderar behovet för att inte lägga pengarna i sjön.

Läs mer om Philips VoiceTracer DVT7500 på den officiella produktsidan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.