Google Podcasts visas inte längre i sökresultatet på Google

Google Podcasts

Google distanserar sig allt mer från poddvärlden i en tid när podcasts är viktigare och mer populära än någonsin. Där konkurrenterna satsar stort på poddar så väljer Google istället att gömma sig i skuggorna och knappt göra något alls.

Till att börja med så har Google inte uppdaterat den populära Podcasts-appen för Android och iOS på flera månader. Faktum är att den senaste buggfixen släpptes i augusti 2022. Jämför det med Pocket Casts som uppdaterats regelbundet och fick sin senaste i januari 2023.

Men att inte underhålla Podcasts-appen är inte allt – Google har även valt att ta bort Podcasts-integrationen från sin sökmotor.

Lästips: Made by Google – ny podcasts om Googles hårdvara

Tidigare var det möjligt att hitta poddar via sökmotorn och sedan trycka på en spela-knapp för att snabböppna dem i sökmotorn för att lyssna på innehållet. Spela-knappen är numera borttagen vilket webbsajten Podnews var först att rapportera.

När Podnews frågade Google om knappens försvinnande så fick de svaret att ”allt fungerar som tänkt” vilket indikerar att det var ett medvetet val att lyfta bort funktionen. Här är ett citat från talespersonen på Google:

YouTube och Google Podcasts fyller olika behov. Båda tjänar poddlyssnare idag och vi tänker inte ändra det just nu. Vi har inget mer att dela för stunden.

Ett intetsägande meddelande alltså som knappast ger oss någon vidare information om beslutet.

Lästips: Uppgift: Spotify lägger ner flera podcasts

Google har en historia av att lägga ner tjänster och funktioner oavsett om de är populära eller inte. Det är oroväckande för Podcasts-appens framtid och vi skulle inte bli förvånade om Google helt rycker undan mattan under fansens fötter under 2023.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.