Google One Plan VPN släpps i Europa

Oklart när tjänsten når oss i Sverge

google one vpn 2021

Google har lanserat sin mobila VPN-tjänst ”One Plan VPN” i Europa. Efter den initiala lanseringen fungerade tjänsten bara i USA, men idag öppnar Google för ytterligare ett antal länder.

Bland annat fungerar VPN-tjänsten även i Frankrike, Tyskland, Spanien, Storbritannien och Italien. One Plan VPN har även öppnats i de lite mer avlägsna länderna Kanada och Mexiko.

Läs mer: Google One – stora nyheter på gång till Google Drive

Målet med One Plan VPN är att erbjuda en VPN-tjänst som krypterar all trafik som skickas till och från din mobiltelefon.

Det gör att obehöriga inte kan läsa vad som skickas, exempelvis när du ansluter till köpcentrats eller bibliotekets publika WiFi.

För att använda VPN-tjänsten krävs att du prenumererar på Google One. Då får du bland annat 2 terabyte lagringsutrymme på Drive (delat med Gmail och Foton), samt VPN-tjänsten. 

Företagsanvändare kan inte använda Google One, så har de ett företagskonto så kan du glömma One Plan VPN idag.

Är du osäker på hur man kommer igång och vad VPN är bra till så erbjuder Google hjälp med både installation och guidande information av en expert.

Läs mer: Säkerhetskopiera din Android-telefon eller iPhone med Google One – kostnadsfritt

En VPN-tjänst är inte säkrare än hur pålitlig dess driftoperatör är, vilket i det här fallet är Google. Företaget säger att de låtit oberoende aktörer testa säkerheten och menar att säkerheten är tillräckligt bra för vanligt bruk.

Nämnvärt är att Googles VPN-tjänst endast ansluter till servrar i samma land som du befinner dig. Du kan alltså inte använda tjänsten för att kolla på amerikanska Netflix när du är i Sverige. Attans!

Läs mer om VPN-tjänsten på Googles officiella One-sida här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.