Google One – stora nyheter på gång till Google Drive

Google One Logo 2018

Google har gjort en rad förändringar kring molntjänsten Drive med billigare utrymme samt en ny lagringsnivå. Alla betalande användare får nu tillgång till chat-support med Google och kan dela ledigt utrymme med upp till fem familjemedlemmar.

Den första nyheten är att alla prenumerationer numera heter Google One. Det betyder inte att själva molnlagringstjänsten har bytt namn dock, den är fortfarande Google Drive precis som tidigare. Google One är i skrivande stund begränsad till ett litet antal användare, men du kan anmäla ditt intresse här.


Utrymmesnivåerna har justerats så att 1TB-prenumerationen är borttagen och du får en 200GB-nivå istället. För att kompensera för borttagandet av 1TB-nivån har Google sänkt priset på 2TB med hälften – så den kostar nu 9.99 USD istället för 19.99 USD som tidigare.

Här är alla prenumerationerna som finns med Google One:

  • 100 GB för 1.99 USD / månad
  • 200 GB för 2.99 USD / månad
  • 2 TB för 9.99 USD / månad
  • 10 TB för 99.99 USD / månad
  • 20 TB för 199.99 USD / månad
  • 30 TB för 299.99 USD / månad

15 GB är fortfarande standard för gratisanvändarna och helt kostnadsfri.

Oavsett vilken du väljer så kan du dela ledigt lagringsutrymme med upp till fem andra familjemedlemmar. Du kan följa instruktionerna på denna sida för att komma igång på någon minut bara. Tänk på att det inte gäller för Google G Suite-konton.

En annan nyhet är att du har tillgång till chat-support hos Google med varje prenumerationsnivå.

På den amerikanska marknaden betyder det tillgång till supporten dygnet runt via chat, e-post och telefon. På andra marknader varierar stödet beroende på land och tidpunkt på dygnet. Om du har ett Google G Suite-konto har du redan tillgång till samma stöd sen tidigare.

google one logo 2018 smallAndra fördelar till dig som betalar för Google One kan vara:

  • Billigare hotellvistelser när du hittar dem via Google Search
  • Krediter som kan användas med Google Play Store
  • Lägre kostnader på andra tjänster från Google

Fördelarna kommer att ändras och utökas med tiden enligt Larissa Fontaine som ansvarar för Google One.

Anledningen till att Google One existerar idag handlar till stor del om hur användarna nyttjar molnlagringstjänsten för lagring av 4K-videor. I takt med att fler mobiltelefoner och andra prylar kan spela in högupplöst video ökar kraven på lagringen. Dessutom ser Google ett ökat intresse av att dela materialet med andra i familjen.

För att möta de ökade kraven skapades Google One som ett direkt svar.

Google One rullas ut gradvis på alla marknader och börjar på den amerikanska. Inom en snart framtid ska Google även släppa en speciell app för Android där användarna kan ändra sina prenumerationer. Du slipper alltså logga in på ditt konto i webbläsaren, leta inställningar och ändra där. Notera att appen inte kan användas till att hantera dina filer, för det behöver du fortfarande Google Drive-appen.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.