Google kraschar smarthögtalaren Home med ny uppdatering

Google Home

Google Home-användare rapporterar att deras högtalare slutat fungera korrekt efter en ny uppdatering av mjukvaran. Google har inte svarat på den nya kritiken och just idag finns ingen praktisk lösning.


Vad har hänt?

Google har släppt en uppdatering i till Google Home-serien med högtalare och förhandstestarna är drabbade av en eller flera buggar som gör att ”OK Google/Hey Google” inte fungerar korrekt. En del drabbade har lyckats gå runt problemet genom en återställning av sina enheter, det fungerar dock inte för alla.

Vilka Google Home-prylar omfattas av problemet?

Enligt uppgift är det första generationens Google Home-prylar som omfattas i skrivande stund. Har du nya, förbättrade Nest-modellerna ska dessa vara opåverkade. Du märker om dina prylar är drabbade när initierande röstkommandot ”OK Google/Hey Google” inte triggar assistenten.

Vad gör att problemet uppstår?

Det är inte officiellt fastställt vad som gör att problemet med röstkommandot uppstår.

De uppgifter som finns pekar på att uppdateringen gör att Google Home-högtalarna som drabbas inte kan återansluta korrekt till ett angivet WiFi-nätverk. Vilket så klart gör att assistenten inte kan komma åt Googles servrar och därmed inte fungerar överhuvudtaget.


Min Google Home uppvisar problemen efter uppdatering – vad är lösningen?

Google har ingen officiell lösning på plats i skrivande stund. Förhoppningsvis kan företaget släppa en uppdatering som fixar den aktuella buggen, även om återanslutningen till WiFi är problematisk.

Det finns inofficiella lösningar som vissa användare säger fungerar.

Lästips: Amazon avlyssnar inspelningar från Alexa – sprids i privata chattar

En sådan är att återställa den smarta högtalaren och ställa in den på nytt. Det är dock inte en säker lösning då en del säger att det inte gjorde någon nytta alls. Så klart värt att prova för den som är drabbad.

Nästa lösning som fungerar för en del är att inaktivera WiFi-nätverket som Google Home-prylarna använder, koppla från strömmen och sedan återansluta igen. Fungerar det inte första gången, prova en gång till.

Inte första gången Google släpper felaktig uppdatering till Home-serien

Under 2019 släppte Google en uppdatering som var så problematisk att företaget inte kunde lösa buggarna med en ny uppdatering. Tillslut tvingades Google återkalla alla berörda enheter och ersätta dem kostnadsfritt med nya, opåverkade enheter.