Google Home slutar fungera med ny firmware-uppdatering

Google Home Mini tri-color

Om du använder Google Home eller Home Mini hemma så bör du vara mycket uppmärksam på hur väl de fungerar just nu. Många rapporterar att deras enheter helt slutat fungera efter en senare firmware-uppdatering.


  • Firmware-uppdatering gör att Home och Home Mini slutar svara
  • Vissa har löst problemet med att dra ur nätsladden
  • Google är medvetna om problemet – arbetar på en lösning
  • Lästips: Google har släppt nya Nest Mini

Vad har hänt?

Användare av de smarta högtalarna Google Home och Home Mini rapporterar att en firmware-uppdatering gjort att de slutat fungera. Rapporterna kommer både via det officiella Google-forumet och på populära webbforumet Reddit.

Google Home-enheterna uppdateras automatiskt i bakgrunden när de är anslutna till WiFi. Det är alltså inte helt tydligt om och när de slutar fungera; för en del kan det gå dagar innan det blir uppenbart om man inte använder sin Home-pryl speciellt ofta.

Min Google Home svarar inte – hur gör jag?

Om du är drabbad av en Home eller Home Mini som slutar svara så kan du prova några enkla knep.

En del användare säger att det räcker att dra ur sladden till Home-enheten för att den ska fungera igen. Andra har lyckats göra en fabriksåterställning för att återställa funktionaliteten.


Dessvärre är det inte alla som haft sån tur. En del användare rapporterar att deras Home-enhet(er) hela tiden lyser med ett fast sken (alla fyra lamporna) och att det inte fungerar att återställa igen.

Vet Google om problemet?

Ja, enligt en communityspecialist på det officiella Google-forumet så är företaget medvetna om problemet. Någon lösning finns inte än, men specialisten påstår att det pågår felsökning för att hitta en väg framåt.

Enligt uppgift är det bara ett litet antal Google Home-användare som drabbats. Det är just idag oklart vart bara vissa enheter slutar fungera medan andra inte påverkas alls.

Eftersom specialisten skrev sitt påstående om att Google arbetar på en lösning den 28 september – och det ännu inte finns en officiell fix – så tror vi att det är ett knepigare problem än många kanske tror.

Här kan du läsa mer på Google-forumet och Reddit: Google (1) (2), Reddit (1) (2)

Automatiska uppdateringar är ett underliggande problem

En stor utmaning i sammanhanget är att alla Google Home-enheter får automatiska uppdateringar i bakgrunden. Du installerar dem, ställer in ditt konto och vips så installeras den senaste firmware-uppdateringen.

Du har i princip ingen möjlighet att stoppa det, och i nästan alla fall så har du ingen kontroll över att det händer. Om du ens tänker på det eftersom uppdateringar är så vanliga idag.

Det finns rejäla anledningar till varför du inte vill installera uppdateringar direkt när de släpps.

Windows 10 May 2019 Update, iOS 13, macOS Catalina. Alla är stora uppdateringar som släpps till miljontals användare samtidigt världen över – och de är alla extremt problematiska med många buggar och utmaningar.

Fördelen med dem är att du kan säga ”Nej, jag väljer att inte installera den här uppdateringen just nu” – något du inte kan göra med Google Home. Åtminstone inte speciellt enkelt.