Microsoft uppdaterar Windows 7 – problem med bakgrundsbilder

Windows 7 logo
Windows 7 logo

Windows 7 omfattas inte längre av Microsofts stöd och ska därmed inte längre få uppdateringar. Åtminstone är det tanken, men ändå tvingas Microsoft släppa en panikfix för ett problem som uppstått med en av de sista uppdateringarna till operativsystemet.


Vad har hänt?

Windows 7 har inte längre något stöd hos Microsoft. Det betyder att operativsystemet officiellt inte får fler uppdateringar med bugg- och sårbarhetsfixar. En av de sista uppdateringarna innan supporttiden gick ut har gjort att några upplevt problem med Windows 7. Microsoft släpper en extra buggfix för att lösa problemet.

Vad gör buggen som Windows 7-användarna upplever?

När uppdateringen KB4534310 installerats kan användarna i vissa fall uppleva att bakgrunden på skrivbordet blir helt svart när bakgrundsbilden är satt till läget Stretch. Det gäller alla varianter av Windows 7 SP1 och Windows Server 2008 R2 SP1. Dock bara i utsträckt läge, inte Fill, Fit, Tile eller Center.

Vem får uppdateringen som löser bakgrundsproblemet i Windows 7?

Det är inte alla användare av Windows 7 som får uppdateringen med buggfixen.

Enligt Microsoft är en uppdatering på gång, men bara till de som betalar extra för förlängd supportperiod. Och eftersom bara företag kan köpa den tjänsten kommer miljontals användare inte kunna lösa buggen.


Eller, åtminstone inte helt. Det går att ändra från Stretch till någon av de andra lägena och på så vis gå runt problematiken.

När släpps uppdateringen som löser buggen?

Microsoft har inte gått ut med något officiellt släppdatum. Eftersom företaget säger att de har en lösning på gång förväntar vi oss en uppdatering redan den 11 februari på Patch Tuesday.

Uppdateringen släpps till alla varianter av Windows 7 och Windows Server 2008 R2 SP1.

Det här är inte en kritisk uppdatering och du klarar dig garanterat lika bra med som utan den. Det är helt enkelt en bekvämlighetsfix och inget annat.