Amazon avlyssnar inspelningar från Alexa – sprids i privata chattar

amazon alexa logo

Amazon har personal som avlyssnar inspelningar som görs via Alexa. Det avslöjar webbsajten Bloomberg News som även skriver att materialet sprids brett i interna chattrum på företaget.

Informationen om avlyssningen har Bloomberg News fått av tidigare anställda på Amazon. Personer som avslöjar att tusentals anställda på en global avdelning har tillgång till inspelningar och regelbundet lyssnar på dem.

Målet med avlyssningen är enligt Amazon att de vill säkerställa kvaliteten och Alexa-enheternas förmåga att bearbeta mänskligt tal. Företaget vill även säkra att tolkningen blir så korrekt som möjligt.

Vad de däremot inte säger något om, och som källorna till Bloomberg News påstår, är att inspelningarna även används som underhållning.

Inspelningar av barn sprids hos anställda på Amazon

Både Amazons egna personal och kontraktsanställda spridit inspelningar med bland annat personer som sjunger. Även barn omfattas då inspelningar av barn som gråter eller skriker ska ha delats privat enligt uppgifter.

Tacksamt nog visar skärmdumpar som ska visa de privata chattarna att kompletta namn och adresser inte delas. Däremot att förnamn, kontonummer och serienummer gör det. Vilket potentiellt gör det enkelt att spåra ljudklipp till specifika personer med mer data.

Amazon säger i ett uttalande att bara en mycket liten del av inspelningarna faktiskt används för att förbättra Alexa-tjänsten.

Och det kanske vi kan välja att tro på. Men nästa sak om att anställda inte har tillgång till känslig information som kan härledas till specifika personer. Om de har förnamn, kontonummer och serienummer så bör det inte vara alltför svårt att hitta mer känslig data internt på Amazon, eller vad tror ni?

Inte bara Amazon som granskar röstdata

Apple och Google använder också röstdata för att förbättra sina respektive tjänster. Det vore logiskt att anta att även de har inspelningar som anställda lyssnar på – vilket också sker.

Den röstbearbetning som utförs görs maskinellt och manuellt. I båda fallen används en speciell kod till varje inspelning som omöjliggör identifiering av vem den kommer ifrån.

Det vore naivt att tro att den röstdata vi skickar till giganterna via smarta hemtjänster inte missbrukas på det sätt som Bloomberg News avslöjar om Amazon. Det gäller att vara vaksam och förstå att allt som skickas över internet kan, och sannolikt kommer att, använda i fler syften än dina egna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.