Mozilla granskar tillägg – lyfter fram de bästa & säkraste

mozilla-firefox-logo-blue-bg

Mozilla börjar snart visa speciellt utvalda och godkända tillägg för webbläsaren Firefox. Under sommaren presenteras programmet ”Recommended Extensions” som ska lyfta fram de bästa och säkraste tilläggen.

Det finns tusentals tillägg att välja till Firefox. Många av dem är riktigt bra och ger bättre funktionalitet för användarna. Men många fler är av riktigt låg kvalitet och kan till och med vara farliga om koden är dålig.

Tilläggs-butikerna för Firefox, Chrome och Apple har redan utvalda, populära tillägg. Men Recommended Extensions tar det hela ett steg längre med löfte om en garanterat bra upplevelse tack vare extra, manuell granskning.

När programmet släpps kommer antalet godkända tillägg att öka gradvis. Tillägg kan rekommenderas av användarna och de som godkänns vid en manuell granskning får en tydlig märkning av Mozilla.

Hundratals tillägg ska släppas som ”Recommended Extensions”

Enligt Mozilla räknar företaget med att kunna märka hundratals tillägg som rekommenderade. Det kommer så klart att ske under en längre tid, och vi ser hellre att Mozilla tar god tid på sig än att de ska stressa fram många tillägg.

En webbläsare är inte säkrare än de tillägg som finns installerade. Om tilläggen dåliga och osäkra så kommer webbläsaren också att vara det. Därför är det viktigt att du alltid håller koll på vilka du har installerade.

Man bör också ha i åtanke att tillägg kan uppdateras i efterhand med dålig kod. Det finns flera exempel på det sen tidigare; legitima tillägg blir snabbt dåliga och kan i värsta fall göra miljontals datorer sårbara.

En regelbunden, manuell granskning hade varit en utmärkt (men väldigt långsam) lösning.

Läs mer om Recommended Extensions på Mozillas webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.